Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Експерти от БАН направиха оценка на щетите при разкопаната от иманяри могила край Казанлък

 Казанлък. Оценка на щетите при разкопаната от иманяри надгробна могила в района на казанлъшкото село Долно Изворово в местността Кушльовец направиха д-р Георги Нихризов от Археологически институт с музеи към БАН, и археолог Красимира Стефанова, зам.-директор на Регионален исторически музей „Искра" – Казанлък, предаде кореспондентът на радио "Фокус" –Велико Търново.

По информация на д-р Нихризов има нарушения върху целостта на могилата – паметник на културата.
На 10-ти този месец е получен сигнал в Районното управление на полицията в Казанлък за незаконни разкопки на могила в землището на село Долно Изворово. При извършената проверка на място е установено, че неизвестни лица са започнали да разкопават могилата. На следващия ден при повторен оглед на района, са иззети: металотърсач, четири ел.фенерчета, работни дрехи и ръкавици, и са задържани четири лица от Казанлък и Габрово. Трима от тях са криминално проявени.
Според първия оглед от специалиста от Археологически институт с музеи към БАН и зам.-директор на музей 'Искра" все още няма данни за наличие на археологически находки.
Д-р Нихризов поясни, че разкопаването е непрофесионално, като в средната част на могилата е прокопан хоризонтален тунел с дължина 7- 8 метра. „След това е прокопана шахта, която по наше мнение, слиза под нивото на могилата", посочи д-р Нихризов. Специалистите препоръчват на първо време да се покрие изкопът, за да се осигури здравина на насипа и при възможност в по-късен период да бъдат направени научни археологически проучвания.

Деница ГЕОРГИЕВА  | Агенция "Фокус" 

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж