Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Чехи възстановяват стара традиция в Долината на розите

 Заместник- посланикът на Чешката републикаВ България Ярослав Камас засади орехово дърво в казанлъшкото село Хаджидимитрово.

С това дипломатът даде старт на възобновяването на инициативата за засаждане на орехови дървета в селищата от община Казанлък. За първи път през 1928 година, чешката фирма, работеща на територията на Казанлък- “Аеро Прага” , която се занимава със строителството на самолети и леки автомобили отпуска средства на жителите на общината за засаждането на орехови дървета. Благодарение на тази пари само в района на Хаджидимитрово се засаждат над 2800 ореха. Орехови градини с чешка помощ се появяват ина много други места в района.
Идеята на чехите е, че орехите ще са им нужни на по-късен етап за тяхното производство . Орехов материла те използват при направата на дървената част на автомобила "Пакард", който се е произвежда в Казанлък по онова време. В момента от ореховата кория в Хаджидимиторов, създадена с чешка помощ, са останали по-малко от 300 дървета. Докато траеше церемонията по засаждането на първите два ореха пред селското училище, церемонията бе смутена от викове на прекупвачи на орехи. По 2 лева за килограм предлагат на жителите на Хаджидимитрово търговците. В рамките на своето посещение в Розовата долина заместник-посланик Камас дари нови книги на две библиотеки в района - тази в Хаджидимитрово и на общинската библиотека в Казанлък. Дарените книги са последната на чешкия президент Вацлав Клаус и специализираното чешко списание “Сърце за Европа”. Затрадиционно добрите отношения между Чехия и казанлъшките им приятели, около Коледните празници в града на розите ще се подреди специализирана чешка изложба. 400 милиона евро е годишниятстокооборот между двете страни, при съотношение 3:1 в полза на Чехия. До края на тази година с очаква общият брой на чешките туристи, които са посетили България да е около 150 хиляди, каза в Казанлък ЯрославКамас.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж