Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Съмишленици на лявата идея се събраха в Казанлък

На 09.11.2018г. в гр. Казанлък се състоя среща на левите сили в българското политически пространство

Точно така, както преди повече от 127 години, отново в Казанлък се събраха съмишленици на лявата идея. Срещата се проведе в Камерна зала на ДК „Арсенал“ с тема:  Единение на левите сили в България. Организатор на срещата бе дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков“ –   БСП Казанлък . Във форума взеха участие:

  • Михаил Миков – председател на НС на БСП 2014-2016г.,
  • Елена Нонева – председател на Политическо Движение Социалдемократи , 
  • проф. Минчо Минчев –  председател на Партията на българските комунисти,
  • Павел Иванов – председател на съюза на комунистите, 
  • Спас Панчев – народен председател и лидер на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

Представители от областните и местните структури на ПП „Нова Зора“, Комунистическа партия на България, Българска работническа партия (комунисти),Клуб на ветераните към БСП – Казанлък, съмишленици и радетели на лявата идея.

На 09.11.2018г. в гр. Казанлък се състоя среща на левите сили в българското политически пространство

На 09.11.2018г. в гр. Казанлък се състоя среща на левите сили в българското политически пространство

Форумът продължи повече от три часа.

Присъстващите се обединиха, че е редно всички радетелите и пазителите на социалния идеал – свобода и равенство да се съберат и да съхранят лявата идея. Социалисти, социал-демократи, комунисти и земеделци  от местно и национално представителство сме длъжни да се обединим, да не се поддаваме на външно разделение повече, да осъзнаем реалната опасност надвиснала над нас , а именно опитите за подмяна на нашата историческа памет , опитите за нейното изтриване.

Те бяха категорични, че са длъжни на предците си , както и на следовниците им да направят всичко необходимо за обединение на всички леви формации.
Присъстващите обобщиха, че Преход 29 г. от комунистическата политическа система  / 1944г.-1989г./ към т.нар. демокрация доведе до следните констатации :

-    Страната ни е в тежка социално – икономическа криза предизвикана от извършената капиталистическа ,преминала в нео либерална контрареволюция от 1990г. до днес, в резултат на което  Република България от 9млн. българи /1990г./ днес е под 7 млн. българи, като над 2млн. са икономическите емигранти живеещи и работещи извън пределите на страната. Това не е демографска криза, това е демографска катастрофа! Това е резултат на външни нам геополитически сили, които имат за цел Република България да остане просто едно географско понятие.
-     Традиционно доброто българско образование вече е напълно дискредитирано. Ликвидирана е професионалната подготовка на подрастващото поколение. Има опасност скоро децата ни да се превърнат в безродници - незнаещи своята славна история!
-    Българската икономика за 29 г. преход се доведе до катастрофалното състояние да няма кой да работи в и без това малкото промишлени предприятия!
-    Неудържимо расте икономическата и битова престъпност! Днес българския живот не струва почти нищо .  
-    Предизвикания през последните 9 г. управление на държавата от страна на ПП ГЕРБ фанфарен и барабанен шум от самохвалство и дебелашко самочувствие не могат да прикрият тежката социално-икономическата криза в страната ни .
На форума присъстващите стигнаха до заключението, че за промяна на посоката зададена от това  управление на държавата са нужни общи усилия на всички леви партии, сдружения и движения.
„Обединението прави силата не е само цитат!“, тези думи не са лозунг, тези думи са основата на реалното съществуване на  днешна Република България! Нашата родина! Няма по-висша цел от свободата, няма по-висш стремеж от равенството!“, каза председателя на клуб за леви идеи „Георги Кирков“ Станимир Стефанов.

„Социалистическата партия съществува не защото се е отървала от комунистическото си минало, а защото в нея някак си съществува и мърда, именно комунистическия дух.“, категоричен бе проф. Минчо Минчев и предложи да бъде направена една постоянна действаща коалиция – единен ляв съюз.

От своя страна Павел Иванов заяви, че този съюз ще поеме към битката между лявото и дясното. И подчерта, че това не е коалиция на интересите, а коалиция на идеята, която е над всичко.
„Днес ние поставяме началото на един обединен фронт, с който да се противопоставим на  ГЕРБ”, категорична бе от своя страна Елена Нонева.
На срещата присъстващите приеха обръщение към всички пазители и радетели на лявата идея в България. Те се обединиха около идеята, в следващите месеци такива срещи да бъдат направени из различни краища на България.

На 09.11.2018г. в гр. Казанлък се състоя среща на левите сили в българското политически пространство

Целта на организаторите и инициаторите на срещата от дискусионен клуб за леви иде „Георги Кирков“ е да бъде запазен и предаден социалистическия идел и за напред. Кирковци призовават да се спре делението между левите и да се обединим около единственото, което е по-голямо от нас, а именно идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предшественици и най-святото за нас - България!   

ОБРЪЩЕНИЕ
към всички радетели за единение на левите сили в България
Уважаеми приятели и съидейници,

в името на най-святото ни – нашата родина България, се обръщаме към всички Вас с един голям призив: НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ! Разделението ни в момента обслужва тези, които сега управляват страната и я водят към дъното. Трябва да признаем, че за това разделение сме си виновни най-много ние самите. Позволяваме на вождистки интереси и лидерски амбиции да унищожават възможността да бъдем силна левица и да дадем истинска политическа алтернатива на България.

На първо място, нека обявим война на тези сред нас, които подхранват духът на разделението сред нашите политически организации. Нека преодолем и комплекса да се делим на малки и големи, защото всяко усилие и всеки принос за лявата идея в България са еднакво ценни. И не на последно място, нека поддържаме постоянен диалог помежду си, независимо от конюнктурните различия и проблеми. Трябва да бъдем сигурни, че в разговор можем да преодолеем всички спънки пред нас.

Днес, думи като единение, лява идея, леви политики, солидарно общество, справедливост, социална държава, все значими понятия за човешките съдби, са изпразнени от съдържание. Тези понятия са кухи фрази в реалната българска политика. Днес, политическото статукво в страната няма идеология, то има само една идея и цел – да пази механизмът за трупане на собствен капитал. Лявата идея означава най-вече борба за справедливост. Точно тази борба липсва днес. Именно разделението и онези, които го поддържат и имат интерес от него, слагат прът в колелата на тази борба. Разделението ни прави безсилни да променим политиката в България. Ако не го преодолеем, ще останем вечно безсилни. Обединението между нас ще ни даде политическа мощ, за каквато дори не подозираме. Повярвайте в това, защото то е напълно реално. Българският народ има нужда повече отвсякога от лява политика, стига да има кой да му я даде.

Днес езикът на омразата и езикът на скандала ни заобикалят отвсякъде. Призоваваме Ви да спрем омразата около нас! Призоваваме Ви да спрем делението между нас! Призоваваме Ви да се обединим около единственото, което е по-голямо от нас, а именно идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предшественици и най-святото за нас - България!

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: