Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Американски пари за тракийска гробница

 Екип на световноизвестния реставратор и консерватор от Сорбоната в Париж – Китан Китанов ще извърши консервацията и реставрацията на една от най- известните и интересни в архитектурно отношение тракийски гробници- Крън 2. Гробницата се намира в известната Сарафова могила.


Уникална е с това, че е едно от първите свидетелстав за това, че при строителството траките са използвали хоросан и тухли.
Целта на консервацията е да бъде съхранена уникалната тракийска гробница и да бъде включена в обектите за посещение на туристи в Долината на тракийските владетели.

Реставрацията на гробницата, която е датира от втората половина на 4 в.пр.н.е. ще продължи една година. За целта са отпуснати 38 399 $ от посланическия Фонд за опазване на културното наследство на посолството на САЩ в България. Казанлъшкият исторически музей „Искра” също участва в проекта с 5040 долара.
Рестарвацията на гробницата Крън-2 няма да е първата за Китан Китанов в района на Долината на тракийските владетели. Преди години той участва и в реставрацията на още няколко гробници в Долината . През миналата година до гробницата бе открит и асфалтов път.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж