Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Подход за лица с увреждания за повече от 60 000 лева изгражда музей „Искра"-Казанлък

 Казанлък. Подход за лица с увреждания на стойност повече от 60 000 лева предстои да изгради до края на другата година исторически музей „Искра" в Казанлък, съобщи за радио „Фокус"-Велико Търново директорът д-р Косьо Зарев.

Монтирането се извършва на три етапа. Вече е изграден подходът от улицата към входа на музея. 11-метровото съоръжение е специално приспособено за лица с увреждания. То ще достига и до различните отдели на музей „Искра". В момента се работи по втория етап от изграждането му – към отдел „Праистория". Монтажът трябва да приключи до края на този месец. През октомври музей „Искра" предвижда довършването на подход до отдел „Тракийска култура", а през декември - до трезора. Първият и вторият етапи струват на музей „Искра" 7500 лева. Третият е на стойност 60 000 лева и предвижда изграждане на подвижна платформа за инвалидни колички, отвеждаща посетителите с увреждания до третия етаж на музея. Реализирането му обаче ще се осъществи до края на следващата година като бъдат обхванати и отделите: „Възраждане", „Нова история", „Най-нова история", галерия икони и българско изкуство.
Музей „Искра" разполага с близо 65 000 експонати, изложени в различни отдели: „Археология": „Праистория", „Античност" и „Средновековие", „Възраждане", „Етнография", „Нова история", „Най-нова история".

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж