Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Близо 50 служители на „Арсенал” бяха наградени за добра работа

 Велико Търново. Ръководството на казанлъшкото предприятие „Арсенал” награди близо 50 служители на завода, предаде кореспондент на радио „Фокус”- Велико Търново .

Подаръците връчи инженер Николай Ибушев – изпълнителен директор на оръжейницата. В завода пристигнаха стотици граждани, сред които и бивши служители и ръководители на „Арсенал”. В Червения салон инженер Николай Ибушев се срещна и с ветерани на предприятието.
В 12:00 часа започна празничният концерт с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Арсенал”. Повече от шест десетилетие ансамбълът създава своето невероятно изкуство – с познание, обич и талант. В концерта се очаква да се включи и вокална група „Сезони – Новата Тоника”.
Поводът за празника е отбелязването на 130 години „Арсенал”. Заводът е най-голямото предприятие от Военно-промишления комплекс и третото по брой работещи в страната. Пътят на ”Арсенал” тръгва от ремонтната работилница в Русе през 1878 година, минава през Софийския артилерийски арсенал през 1891 година и бележи едно ново начало в Казанлък през 1924 година. „Днес „Арсенал” е познат у нас и в чужбина като предприятие с традиции в проектирането, производството, инженеринга и търговията с граждански и специални изделия”, посочва Николай Ибушев.

Казанлъшкият завод „Арсенал” издаде вестник по повод 130-годишнината си, предаде кореспондент на радио „Фокус”- Велико Търново . В него ретроспективно е представена историята на предприятието от 1878 година до днес. Специалното празнично издание преминава под мотото ”Пътуване във времето”. На страниците му са поместени и снимки от създаването на оръжейницата. Те пресъздават моменти, както от гражданското, така и от военното производство. Приходите от гражданското производство на оръжейният завод са около 10 % – 15 % от общата сума, тъй като чувствително е завишено военното производство, информира инженер Николай Ибушев – изпълнителен директор на „Арсенал”. Той допълни, че увеличеният ръст на приходите тази година се дължи на сключените доста добри договори и въвеждането на някои от новите продукти, които са разширили гамата на производство на предприятието. Николай Ибушев съобщи, че в областта на оръжейното производство „Арсенал” е усвоил редица нови изделия, които се търсят на чуждия пазар.

За първи път пред журналисти изпълнителният директор на казанлъшкия оръжеен завод „Арсенал” инженер Николай Ибушев показа новите японски и американски машини за изработване на детайли, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . Бяха посетени два от цеховете в завода. Инженер Ибушев разведе представителите на медиите в цеха за производство на елементи от оръжията, където се работи на 3 смени и един едно лице обслужва три машини. За другият цех за производство на елементи от боеприпасите инженер Ибушев посочи, че се предвижда да бъде разширен. „Вчера получихме нови машини за този цех, а следващата очакваме още. Тук инвестираме милиони евро”, допълни изпълнителният директор на „Арсенал”. В цехът за изработване на елементи от боеприпасите покрива 70 % от масовото производство на завода, като: гилзи, снаряди 23-ти калибър, детайли по взриватели, информира инженер Ибушев. Той подчерта, че цехът е олицетворение на утрешния ден и в него работят не малко млади хора.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж