Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Клуб „Георги Кирков” Казанлък отбеляза 136 години от рождението на Георги Димитров

19.06.2018 - Клуб „Георги Кирков” Казанлък отбеляза 136 години от рождението на Георги Димитров

Вчера, 18 юни, казанлъшки социалисти обединени в клуб за лява политика „Георги Кирков” отбелязаха 136 години от рождението на един от най-ярките водачи на социалистическото движение в България Георги Димитров.

Пред паметника на емблематичната личност, край язовир Копринка, в знак на признателност към делото му те сведоха глави и поднесоха цветя.

Пред събралото се множество за делото на лайпцигския герой припомни Мария Паскалева – председател на БАС – Казанлък.

Паскалева каза: „Беше време, когато във всяка точка на земното кълбо при назоваване на България, първото име, което изричаха хората от различни раси и народности беше името – Георги Димитров.”

Тя припомни, че Димитров е човек на времето си, създател на Отечествения фронт, поставил основите на Народна Република България, пръв борец срещу фашизма, ръководител на Международното работническо и комунистическо движение, теоретик на народната демокрация и вдъхновител на българо-съветската дружба.

Станимир Стефанов – председател на клуб за лява политика „Георги Кирков” – Казанлък и член на клубния съвет припомни, че на 14 юни са се навършили 162 години от рождението на още една ярка личност за социалистическото движение Димитър Благоев наричан още Дядото. В словото си  той почерта, че в личността на Дядо се оглежда цялата наша близка история.

„Той е живата връзка на две велики епохи: националноосвободителното движение и бор¬бата за социализъм в нашата страна. Животът на Благоев показва нагледно колко близка по идеи и време е нашата националноосвободителна епопея; един от нейните живи свидетели и млади участници е и пионерът на социалистическите идеи — носител на най-новото в революционните теории на съвре¬менността.”, каза още Стефанов.

Той поясни още, че примерът на Благоев, общественият резонанс от неговата дейност доказват изключителната възприемчивост на нашия народ, току-що отхвърлил осман-ското иго, към най-прогресивните идеи на нашия век.

В честването се включиха представители на социалистическата партия в Мъглиж, БАС – Казанлък и КНСБ „Арсенал”. Организатори на проявата бяха социалистите от клуб за лява политика „Георги Кирков”.
По време на честването представителите на новосъздадения клуб с структурата на социалистите в Казанлък приеха Прокламация, чрез която отправят призив към своите съпартийци от цяла България за защита на Лявата идея, за нейното запазване и предаване на бъдещите поколения.
„Необходимо  е  прекратяване на неполитическите зависимости, които нанасят огромни поражения върху доверието на гражданите в БСП, като стълб на лявата политика в България . Българската социалистическа партия се използва като търговска марка за прокарване на частни интереси. Използването на Партията в името на частни и кариеристични цели, а не заради интересите на мнозинството българи, компрометира доверието и авторитета в нея. Правят се опити да се заглуши свободата на лявото слово.”, се казва още в декларацията
Клуб за лява политика „Георги Кирков” е създаден на 05.06.2018 г. от близо 60 учредители – казанлъшки социалисти и симпатизанти. Клубът е част от БСП и е създаден на основата на Устава на социалистите. Той провежда своята дейност в съответствие с Програмата и Устава, приети на 49-я редовен конгрес през 2017 г. Дейността на клуба е неразделна част от политиката на партията в контекста на нейната лява идентичност, специфизирана  по проблемите на Казанлъшкия регион. Той е независим и автономен по отношение на уставните организационни структурни звена – ОПО, ОбС на БСП в Казанлък. Ръководството на клуба е от 7 човека или това е така наречения Клубен съвет.

 

Казанлък инфо:


Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: