Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“ се фокусира   върху стойността на изображението и неговата иконографска сила, разказана чрез промените в италианското и българското общества през последните 100 години.“  Така представят изложбата, която ще бъде открита в Казанлък на 4-и юли,  организаторите от  Италианския културен институт. Колекцията от над 300 пощенски картички,  събрана и с помощта на Института за етнология и филклористика с  Етнографския музей към БАН,  ще бъде показана  в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в  началото на месец юли. За откриването тук се очаква да пристигне и г-жа  Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт.

http://youtu.be/E5Wc_QXNZ3A

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“
В изложбата са включени автентични картички.  Една от най-ценните от  тях  се свързва Колизеума, вечният символ на Италия.  Най-старата картичка от българска страна, също кореспондира  с националните символи. Тя представя  характерния за България поминък – розопроизводството,  запазената марка на Казанлъшкия край.  Картичката с датировка от  1898 година се счита за е най-старата  у нас. 

Експозицията връща посетителите на изложбата  към  началото на ХХ век в  цветни и черно-бели фото и  художнически  разкази за живота на  инталианците в България и  на  българите в Страната на Апенините.
Пощенските карти  са с интересни послания. Много от тях са любезни благодарности – като тези на г- н  Константинов от Враца към г-жа и г-н Петрови от Рим, в отговор на тяхното мило гостоприемство. В колекцията, която Казанлък ще покаже, се вижда ясно промяната през годините на естетическия вкус,  тематичното съдържание на написаното  и  модата в стилистиката на текстовете и езика. Променят се отношенията, променят се и хората. Променят се и връзките между двете страни – Италия и България. Остава обаче  куртоазията или пък - искреността,  събрана в задължителната фраза „Поздрави и целувки!“ на гърба на пощенските карти.

Изложбата се открива в 18:00 на 4 юли 2017 в Музя на фотографията и съвременните визуални изкуства.

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“

„Изложбата „Поздрави... от Италия и България“

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: