Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Катя Василева: Обучението на медицинските сестри е според стратегията на община Казанлък

 Катя Василева е главен експерт „Здравеопазване" в община Казанлък. Тя е един от организаторите на обучението на медицинските сестри, работещи в детските ясли и градини и училища в общината.

За радио „Фокус"-Велико Търново Катя Василева даде интервю относно целта и очакванията на обучението.

"Фокус" : Г-жо Василева, Вие сте главен експерт „Здравеопазване" в община Казанлък и сте организатор на обучението на медицинските сестри, работещи в детски ясли и градини и училища на територията на общината. Каква е целта на семинара?
Катя Василева:
Целта на обучението е да се повиши квалификацията на медицинските специалисти, работещи в детското и ученическото здравеопазване. Преди всички нас стои задачата да се научим да разработваме и използваме здравните знания за предоставяне на здравна информация под формата на съвети, съобщения и консултация по здравни теми. Другата важна задача, която сме си поставили, е усвояване на умения за ефективно общуване, повишаване на чувствителността на всички медицински специалисти по отношение на рисковото сексуално поведение, особено в училищата на територията на община Казанлък, и употребата на психо-активни вещества. Като мото на нашия форум сме избрали сентенцията: „Мисля, следователно съществувам".

"Фокус" : Какви теми сте избрали за семинара?
Катя Василева:
Темите, които сме избрали, обхващат преди всичко превенция и профилактика на болестите. Първият ден лекторите са от РИОКОЗ-Стара Загора и ще говорят относно острите респираторни заболявания и грип, мерките за ограничаване на кърлежо-преносимите заболявания, профилактика на болестите и промоция на здравето, сексуално и репродуктивно здраве.
За втория ден от обучението сме предвидили темата за домашното насилие – по какъв начин медицинските специалисти в детските ясли и градини и училищата могат да разпознаят деца, претърпяващи домашно насилие, и къде могат да сигнализират, за да се вземат мерки по този въпрос. Други теми са ракът на маточната шийка, използването на кондоми и други заболявания. Лектори ще бъдат д-р Лазаров и д-р Илиева. Целта е да насочим хората към кого могат да се обърнат и да се ваксинират с ваксина против рак на маточната шийка, както и по какъв начин трябва да се предпазят от заболяването. Мисля, че това са сравнително интересни и актуални теми.
През третия ден ще се спрем на денталната медицина: „Основни проблеми. Начини и средства за преодоляването им". Лектор ще бъде д-р Ивон Иванова. По темата ще засегнем въпроса и за качеството на съвременната дентална медицина. За специфичните психични разстройства и непозната депресия в детска и ученическа възраст ще говори д-р Георги Кръстев – началник на казанлъшкото Психиатрично отделение към МБАЛ в града.


"Фокус" : Как направихте подбора на темите?
Катя Василева:
Темите, които избрахме да представим през трите дни на обучението, са в съответствие с основната стратегическа цел, която сме си представили във функция „Здравеопазване" във връзка със стратегията на община Казанлък, а именно осигуряване на условия за промоция на здравето и профилактика на болестите на населението.


"Фокус" : Какви са очакваните резултати?
Катя Василева:
Очакваните резултати са повишаване информираността на хората за потенциални опасности за тяхното здраве, начините за опазване на собственото здраве, повишаване качеството им на живот и удовлетвореност на гражданите от нашата здравна система. Пътят, по който сме тръгнали, е свързан с това така да направим, че да организираме една конференция заедно с Българската асоциация на професионалистите по здравни следващата година на тема:"Здравеопазването на населението в Република България и Европейския съюз".

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус - Велико Търново"

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: