Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Дядовци с мераци да дундуркат бебета

 Гласуваните от Парламента промени в програмата за подкрепа на майчинството се радват на широк интерес сред казанлъшките пенсионери.

В местната дирекция по социлално подпомагане зачестили посещенията на дядовци, които живо се интересуват от промените и възможносттада се наемат като детегледачи на собствените си внучета, установи проверка на "Дарик радио".
В края на миналата седмица Парламентът прие промени, съгласно които от първи януари следващата година пенсионери с регистрации в Бюрата по трудаще могат да бъдат наемани като детегледачи срещу сумата от 240 лева месечно и всички полагащи се осигуровки към нея.
9 са в момента детегледачките в община Казанлък, ангажирани по Националната програма на МТСП “ В подкрепа на майчинството”. Последната наета детегледачка е сключила трудов договор с Дирекцията в началото на октомври. За младата жена това ще е първа месторабота.
Националната програма за подкрепа на майчинството стартира в началото на миналата година, катоосновната й цел е младите жени, с добра кариера, да имат възможност да продължат развитието си без да се лишават и от възможността да станат майки.
Право да бъдат наемани като детегледачки по тази програма имат безработни жени в трудоспособна възраст и в добро психическо здраве.
Натите по програмата сключват договори с Дирекцията по социално подпомагане. За 8 часов работен ден, те получават една минималназаплата от 220 лева. Гледачите на близнаци се разписват срещу 300 лева.
Сред деветте гледачки на деца в Казанлъшко няма мъже.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж