Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Паметната плоча на Черито се връща в Мъглиж

Открадната преди време от село Енина паметна плоча на загиналия в Септемврийското въстание в България Антонио Черито Салваторе бе върната от общинския съветник от Комунистическата партия в Казанлък Сава Савов в град Мъглиж. От името на Общината кметът Стойчо Цанев се ангажира в рамките на няколко дни, плочата да бъде почистена и да бъде върната в родното място на младия италианец.

“Знаем, че това е част от историята на Мъглиж, че това младо момче е дало живота си за България и благодарение на него, и на другите разстреляни, днес всеки знае фразата - “Мъглиж беше пръв”, каза Сава Савов пред уважилите събитието в ранния утринен час днес. Мраморната плочата изчезва от мястото си - къщата на улица “13-ти септември” преди около 5 години. От тогава никой не знае защо или кой я е свалил. Преди няколко месеца, ененецът Стефан Старчев открива мраморна плоча на сметището в Енина, след разговор със Сава Савов, общинският съветник провежда собствено разследване и открива, че плочата в памет на младия италианец е същата - изчезнала преди време от Мъглиж. Савов изрази и изключителната си признателност към всички съпричастни на връщането на този исторически знак отново в град Мъглиж и им благодари за родолюбивата загриженост, с която са подходили при издирването на историята на плочата. “Обещавам, че от днес нататък този паметен знак няма да бъде повече чупен или изгубван”, подчерта още кметът Стойчо Цанев и допълни, че подобни символи задължават.
Антонио Черито Салваторе е роден на 13-ти май 1904 година в София в италианско семейство, емигрирало от град Палермо в България. Семейството е многолюдно - 6 братя и една сестра. Бащата работи по изграждането на ж.п. линии и така през 1911 година, като работник по линията Г. Оряховица-Ст. Загора, се заселва в Мъглиж. Антон - Италианчето, както го наричат в селото, учи в местното училище и през лятото на 1923 г. е избран за знаменосец на комсомолското дружество в града. На 13-ти септември участва в установяването на работническо-селската власт в с. Мъглиж - при овладяването на Общината и в сражение с полицията в местността “Чешмите”.

От 14-ти до 19-ти септември е в състава на отряд в Стара планина. На 20 септември участва в защитата на Мъглиж. Арестуван и изтезаван на 21-ви септември заедно с още трима септемврийци - Иван Кехайов, Тошо Ямалиев и Райчо Съртонев е разстрелян край града при потушаването на въстанието.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: