Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Заснеха филм за проекта „Севтополис"

 Казанлък. Документален филм за проекта „Севтополис" засне старозагорска телевизия, предаде кореспондент на радио „Фокус"-Велико Търново . Автор на сценария е писателят Веселин Стоянов.

Във филма се проследява историята на древния град Севтополис, който е бил столица на Одриското царство, чийто владетел Севт III е най-влиятелната политическа фигура на Балканите след смъртта на Александър Македонски. Във филма са използвани кадри от черно-бялата лента, създадена от Националната студия за документални филми-София през 1953 – 1954 година. Тогава са извършени разкопките на древния тракийски град, преди те да бъдат покрити от водите на язовир Копринка, намиращ се на 5 километра западно от град Казанлък. Проектът „Севтополис" предвижда изграждането на хидро съоръжение във водите на язовира, като по този начин бъдат експонирани останките на Севтополис.
За историческото, икономическото и културно значение на проекта във филма говорят ст.н.с. Мария Чичикова, архитект Жеко Тилев, д-р Косьо Зарев, проф. Иван Маразов и кметът на Казанлък Стефан Дамянов. Във филма са използвани и кадрите от последното интервю на откривателя на Долината на тракийските царе д-р Георги Китов.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж