Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Николина Ангелкова: За първи път България ще бъде домакин на Световна конференция „Древни цивилизации“

Николина Ангелкова, министър на туризма, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: От 29 ноември до 1 декември България ще бъде домакин на Световна конференция „Древни цивилизации“, организирана от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм. Решението беше взето на среща между министър Николина Ангелкова и генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай на 21-вата сесия на Генералната асамблея на организацията. Първи гост в предаването е министърът на туризма – Николина Ангелкова. Госпожо министър, какви са вашите аргументи за идеята за събитието и какво ви мотивира да я предложите?
Николина Ангелкова: Първо смятам, че събитие от такъв мащаб като Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм е изключителна възможност България да се представи като туристическа дестинация и да представим културата, която има по нашите земи, най-вече свързана с траките. И да направим сравнение с всички други древни култури и цивилизации по целия свят. Всъщност изключително трудно ми беше да убедя господин Рифай, имайки предвид и всички други държави-членки на Световната организация по туризъм с какво културно-историческо наследство разполагат, но в крайна сметка успяхме да се преборим за домакинството. И в сряда с решение на Министерския съвет потвърдихме и споразумението между Министерство на туризма и Световната организация по туризъм към ООН за това по какъв начин и как да организираме този конгрес.

Водещ: За първи път се организира подобен форум у нас.
Николина Ангелкова: Точно така.

Водещ: Каква е неговата цел и какво очаквате от него?
Николина Ангелкова:
За първи път имаме форум от такъв мащаб. Поканили сме повече от 150 министри на туризма от всички държави-членки на Световната организация по туризъм. Като разбира се това, което очакваме, освен да популяризираме още повече България като туристическа дестинация, е да покажем културно-историческото наследство, което имаме. То е изключително. Всички знаем, че България е на трето място по открити артефакти заедно с Италия и Гърция тук на европейския континент и можем с гордост да покажем всичко това наследство, което имаме. Включително и по време на събитието ще направим и специална изложба както с нашите съкровища, така и с другите ценности, които са открити при различните археологически разкопки, за да може още повече да покажем богатствата, които има нашата страна и по този начин да обвържем и нейната привлекателност като туристическа дестинация. Световните тенденции показват, че повече от 11% от пътуващите избират като мотив културното-историческото наследство на дадена страна и това е много добра добавена стойност към общите продукти, които особено България има като зимен и летен туризъм. И допълнително ще подпомогне усилията ни за разширяване на крилата на сезона и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, която е една от основните дългосрочни цели на Министерството на туризма.

Водещ: Какви теми ще се обсъждат на форума?
Николина Ангелкова:
Основно на форума ще има както български, така и чуждестранни лектори, различни видни археолози и представители на музеите като Ермитажа, като Лувъра. Ще бъдат обсъдени и представени различните световни цивилизации и как културата и изобщо културното наследство и историята могат да бъдат представени по привлекателен начин, така че съответната държава да бъде припозната като туристическа дестинация. Защото има огромна разлика между това да бъдат представени едни такива паметници на културата или културно-историческо наследство да се използват като туризъм и това как те да бъдат представени от гледна точка на науката и на археологията. Така че нашата цел на това събитие е максимално да представим страната като туристическа дестинация, използвайки културно-историческото ни наследство, за да можем по този начин още повече да насочим вниманието към нас.

Водещ: Каква връзка ще се търси между древните цивилизации и модерния туризъм?
Николина Ангелкова:
Отново пак казвам, връзката между древните цивилизации и между модерния туризъм е именно, че хората, когато посещават дадено място, те искат да се запознаят с неговата история, с неговата култура, с магията, която идва от тези места, с легендите. За да може да си тръгнат със съответното преживяване и спомен. Защото туризма, особено в последните години, не е просто желание да посетиш дадено място, а е свързан с усещането, с преживяването, с това да научиш нови неща. Смятам, че древните цивилизации могат да дадат представа, особено траките, могат да дадат много добра представа за нашите корени. И от там всеки турист да може да се потопи в тази магия и съответно да поиска да се върне и да доведе своите приятели и семейството си тук. Така че идеята е максимално да покажем връзката, която има между древните цивилизации и особено тук за България тракийската култура, и това как отново може да бъде използвана, за да развиваме още повече културно-историческият туризъм в България.

Водещ: Как на този форум ще бъде представено богатото българско наследство – свидетелство за една от най-старите цивилизации на света?
Николина Ангелкова:
Освен, разбира се, чрез водещи археолози и историци, наши професори, които ще бъдат лектори по време на самия форум, ние предвиждаме и организирането на специален маршрут на всички делегати до Долината на тракийските царе до Казанлък и един отделно маршрут около София. Така че всеки от делегатите да избере и направи своите предпочитания, и, разбира се, да му покажем всичко, което има по тези маршрути. Не случайно и министерството разработи миналата година осем културно-исторически дестинации. Едната от тях е именно по Долината на тракийските царе и Долината на розите, а другата е Софийската „Мала Света гора“. Така че паметниците на културата, туристическите атракции, които са по протежението на тези културно-исторически маршрути да могат да се използват като двигател на растежа за съответния район и разбира се фокуса да бъде върху тях. Така че освен тези маршрути, които ще представим на делегатите, очакваме около 500 гости да присъстват на този форум от 157 държави. Има и специална изложба и в атриума на мястото, където ще се провежда конференцията, където допълнително ще представим културно-историческото ни наследство, тракийското наследство най-вече. Така че така ще дадем възможност на всички участници да могат и визуално да видят нашите най-големи гордости, ако нямат възможност да ги посетят лично.

Водещ: Кои по-видни имена сте поканили за участници и от кои вече сте получили потвърждение?
Николина Ангелкова:
Ние сме поканили всички министри на туризма от 157 държави, които са членки на Световната организация по туризъм. Към момента имаме потвърждение от министрите на Египет, на Италия, на Азербайджан, на Йордания, на Русия, на Гърция, на Хърватска, на Черна гора, на Румъния, очакваме потвърждение и на Китай. Разбира се господин Талеб Рифай ще присъства. Така че очакваме към момента съобразно заявения интерес от около 40 държави да имаме ниво министър или заместник-министър. Но разбира се ще коментираме вече в по-голяма конкретика и към октомври месец, когато обикновено активизацията е най-голяма и се изпращат най-големите потвърждения. Разбира се един от най-големите световни археолози и египтянин Захи Хауас вече потвърди своето присъствие. Той е едно от имената, които са изключително важни, говорейки за световни цивилизации. Ще има много добри изненади за това, кои ще бъдат модератори, доста големи световни имена, но все пак малко по малко ще разкриваме всичко, за да бъде, разбира се, както по-интересно, така и да имаме техните финални потвърждения.

Водещ: Да, чу се за модератор за Морган Фрийман, това дали е така?
Николина Ангелкова:
Предстои да разберем.

Водещ: Добре. Каква ще бъде полезността за България, госпожо министър, от подобни форуми?
Николина Ангелкова:
Полезността за България от подобни форуми е много голяма. Първо, че това е сцена, на която се събират толкова много министри от толкова много държави. Предвидили сме чисто в министерски формат да обсъдим най-важните тенденции, свързани с развитието на туризма и най-вече неговата устойчивост. Също така е прекрасна възможност да се създадат и двустранни връзки между отделните делегати, между участниците. Непосредствено да бъде представено сред експертите и ценителите от цял свят наследството, което България има така, че отново да повишим интереса на световната общественост към потенциала на страната ни като културно-историческа дестинация. Като това, че на наша територия са съсредоточени паметници на културата, които са световно признати. Имаме 11 в ЮНЕСКО, голяма част от тракийското ни наследство беше представено в Лувъра и показа световното внимание, което беше насочено към изложбата. Така че допълнително с този конгрес ние ще затвърдим това и смятам, че по този начин ще се отворят още много врати за подобни събития.

Водещ: И България ще влезе за пореден път с нещо много хубаво и в обсега на световните медии.
Николина Ангелкова:
Точно така.

Водещ: Много благодаря за времето, което ни отделихте и за полезната информация. Нямаме търпение да дочакаме 29-ти ноември.
Николина Ангелкова:
Благодаря ви.

Цоня Събчева / Радио Фокус

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: