Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Николай Чалъков, директор на ОП ”Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” в Казанлък

Николай Чалъков

Николай Чалъков, директор на ОП ”Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” в Казанлък: Идеята е да намираме баланс между това, което искат гражданите и това, което специалистите смятат за целесъобразно
От началото на седмицата Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” в Казанлък започна работа по подготовка на зелените площи в общината, ремонтни дейности по тротоарни и междублокови пространства с оглед предстоящия пролетен сезон. Какви са акцентите в работата на предприятието, за Радио „ Фокус” коментира директорът му Николай Чалъков.

Фокус:Господин Чалъков, какви са акцентите в работата на Общинско предприятие „ Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” през 2016 година?
Николай Чалъков:
Програмата за дейността на Общинското предприятие бе одобрена от кмета и Общинския съвет на Казанлък. Тя е съсредоточена основно в изграждането на крупни обекти като паркове и градини, ремонт на съществуващите площи, тротоарни пространства и други, където има интензивно движение на хора. Започнахме с ремонт на тротоарното пространство от моста на Старата река в посока запад до ХГ „Кирил и Методий” и улицата, която минава край къща – музей „Чудомир” и излиза на Кооперативния пазар. Това е една от улиците с интензивно движение на пешеходци, а състоянието на тротоарните пространства с годините е влошено – има пропадания, надигане на плочките от корените на дърветата. Това затруднява придвижването, особено на майки с колички и възрастни хора. Именно за това част от усилията ни са насочени към оправяне на терени, които с години са били изоставени.

Фокус: Към момента, колко струва на Община Казанлък осъществяването на тази дейност?
Николай Чалъков:
Има разработени план-сметки. Описани са няколко основни обекта, по които ще се работи. Това са предимно улици с интензивно движение. Предстои да бъде пусната Обществена поръчка за закупуване на плочки, бордюри и други необходими материали. Същевременно през годината кметът Галина Стоянова, зам.-кметове и аз движейки се из града, ако забележим, че има необходимост от някои дребни на вид ремонти и по-големи обекти, за които гражданите настояват да бъдат ремонтирани в този мандат, ще бъдат включвани в производствената програма до изчерпване на предвидените средства от Общинския съвет.

Фокус: Екипи на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” почистват и териториите около Старата река в Казанлък ?
Николай Чалъков:
В рамките на Казанлък към момента, от дървесна и храстова растителност се почиства речното корито на Старата река. Освен това, ще бъде укрепено и изправено речното корито, чиито стени на места са подкопани от водата. Кампанията по почистването на реката ще продължи до 6 юни.

Фокус: Понякога в дейността ви се налага да бъдат премахвани дървета, това не се извършва безразборно?
Николай Чалъков:
Никога не изсичаме дървета безразборно. Работим съвместно с общинския отдел „Екология” и лесовъди от Горско стопанство – Казанлък. В миналото традиционно в Казанлък са засаждани много липи. Липата е много хубава като дърво, но не и за тротоарни пространства. Тя е дърво за паркове, където може да се бере и нейният цвят. Но това е едно от дърветата с хоризонтална коренова система. Когато дърветата са били малки, не е личал ефектът на тази хоризонтална коренова система. Но с годините тя се развива и започва да разбива плочките по тротоарите, надига бордюри и създава една непреодолима част за преминаване на пешеходците. В момента експериментираме на един от булевардите – изливаме отстрани по-голямо количество бетон и отгоре редим плочки, за да стане красиво. Ще видим ефекта, дали този бетон ще може да спре кореновата система да разбива плочките и бордюрите. Дори в Стара Загора, който е известен като град на липите, започнаха да премахват тези дървета, които вече са в своята пределна зрялост. Това са 35 – 40-годишни дървета, на които кореновата система е много развита и започва да създава проблеми. Младото дърво не създава такива проблеми, защото си пуска нормална коренова система , но с годините то става и опасно, няма вертикална коренова система. Възможно е дори да падне, защото хоризонталната коренова система по-трудно ще го закрепи. Нашата идея не е да унищожаваме дървета. Съгласен съм, за всяко определено от еколозите дърво, че трябва да бъде премахнато, да засадя в парковете в града по няколко дървета, за да не бъде нарушен балансът на зелените площи. Но има места, където трябва да бъдат премахвани дървета, за да не разрушават тротоарните пространства, защото наистина след време можем да бъдем обвинени от гражданите, че се харчат неоправдани средства. Идеята е да намираме баланс между това, което искат гражданите и това, което специалистите смятат за целесъобразно.

Славяна ГАЙДАРОВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж