Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Минералните извори на града могат да спомогнат за развитието на балнео и спа туризъм

Галина Стоянова - кмет на Казанлък

Галина Стоянова, кмет на Казанлък в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“
Водещ: От 11-ти до 13-ти февруари Международната туристическа борса „Ваканция/ Спа Експо“ събира за 33-ти пореден път участници и представители на туристическия бизнес от България и целия свят. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на туризма. В мащабния туристически форум ще участват туроператори, хотелиери и много български общини, сред които и Община Казанлък. За бъдещето развитие на туризма в общината и с поглед към важните европейски проекти, които предстоят, казвам добро утро на кмета на Казанлък Галина Стоянова. Г-жо Стоянова, за поредна година общината ще участва в туристическия форум. Миналата година поставихте акцент върху дестинацията „Долината на розите и тракийските царе“. Именно Празникът на розата, Музеят на розата в града са част от туристическия облик на Казанлък. Припомням че в края на миналия месец Министерски съвет отпусна и 500 хиляди за Музея на розата в Казанлък. Колко важна е тази помощ за довършване на музея и какво е неговото място в цялостния туристически облик на Казанлък?
Галина Стоянова:
Традиционно вече Община Казанлък участва в Туристическата борса в София, но не само в нея. В туристическия календар на Община Казанлък в последните четири години са записани като първостепенни борсите в целия свят, които представят Долината на розите и тракийските царе с център Казанлък, така че ние отделяме специално внимание на участието си в туристическите борси. В Софийската туристическа борса сме печелили и престижни награди. Тази година отново сме се постарали да бъдем атрактивни не само с новата визия на нашия щанд, но и с атракциите, които предлагаме на туроператорите, които ще посетят борсата. Специално участие в тях ще вземат актьорите от Общински театър „Л. Кабакчиев“ - гр. Казанлък през тази година. И за да не издавам тайните, ще поканя всички, които желаят да видят нашия щанд да го посетят на борсата. Що се отнася до Музея на розата, това е една отколешна мечта и цел на казанлъчани да създадат традиционно място, което наистина да подобава на националния символ – музей, тъй като преди 45-46 г. и малко повече с постановление на Министерски съвет Музеят на розата като Музей на националния символ държавата е поставила в част от сградите на Института на розата. Но абсолютно непривлекателни, тъй като се намират в едно мазе. С годините артефактите в музея се увеличават. Стават хиляди експонатите, които са много интересни и разказват за розопроизводството и за тази традиция, която днес в региона оживява и може да се види не само в историческото й развитие, но и в действителност. И сме изключително щастливи, че държавата в лицето на правителството и на премиера господин Борисов припознаха тази идея като национална идея, като национална цел за създаването на този музей. Това не е една прищявка, това не е една самоцел на Община Казанлък и на нашите съграждани. Във всичките ми срещи с хора от различни краища по света, които идват тук на Празника на розата, а и вече целогодишно, за да видят долината, първото нещо, което те желаят да видят е Музея на националния символ. А България се разпознава най-вече с розата и с този символ. Така че сме длъжни и се радвам, че държавата, с изключителното внимание на премиера прави така, че този музей да стане не само интересен, но и много атрактивен и действащ музей, в който да може да се прави така, че хората, които го посещават, туристите да отнасят и част от долината, от розите, от красотата на розата и на България със себе си. Ние наистина с тези средства продължаваме да строим музея. Той вече е изграден в грубата си част. Остават довършителните работи. След което ще се направи и самата експозиция.

Водещ: Г-жо Стоянова, говорейки за туризъм, какви са възможностите за развитие и на балнео и спа туризма, които предполагат минералните извори на Казанлъшките минерални бани?
Галина Стоянова:
В Казанлък има още едно богатство, което за съжаление не е толкова добре разработено. Това са минералните извори. Да, на нашата територия има 5 кладенеца с минерална вода, която е с много добри параметри, с голям процент съдържание на флуор, както и с висока температура на границата на излизане от извора. С тази вода ние на този етап единствено отвеждаме по канализация, по водопровод в града Казанлък. Тя се намира в Казанлъшки минерални бани, с което осигуряваме вода на банята в Казанлък, на банята в с. Овощник и на един от басейните в най-голямото ни училище „Антим I“. За съжаление, тръбопроводът е много стар и има много течове, както и аварии, заради което ние сме спрели към този момент подаването на вода. Водим много напреднали преговори с частни инвеститори, които са управители или собственици на нашите хотелски части тук в града, хотелите до които тръбопроводът също стига, и които имат желание да направят инвестиция за неговата цялостна реконструкция. И съответно да помогнат по този начин и на общината да задоволим с минерална вода банята в града и басейна, но в далечна перспектива ние сме направили доста идейни проекти, с които търсим възможност да кандидатстваме, както за европейско финансиране, така и за представяне пред инвеститори за атрактивността на това място, на водата и на възможностите да се развива балнео и спа лечебен туризъм. Имаме такива разговори, и смятам че с времето напред, след като сме създали условията, имаме наредба, с която даваме доста привилегии на всички инвеститори, които желаят да дойдат и да инвестират в минералната вода, да се ползват от някои предимства и преимущества в обслужването, както и в осъществяването на своите проекти. Така че, считам че в скоро време ще имаме и такава възможност.

Водещ: Изключително важна е градската среда на Казанлък, който посреща доста посетители. Какви са най-важните проекти, които предстоят по отношение на парковете, зелените площи, местата за отдих?
Галина Стоянова:
В това отношение мога да кажа, че ще продължим и през този мандат нашата грижа за зелената градска среда, но не само в града, а и в населените места, тъй като е изключително важно. Нашите населени места са 19, те са много на близко разстояние до центъра на Общината. Те се развиват много динамично, с много голямо население са. Между 3 хиляди и 5 хиляди са жителите на населените места. Така че нашият фокус е не само в градската паркова среда, но и в оформянето на парковите площадки, детските площадки, парковите зони в населените места. Ще използваме разбира се възможността, която имаме да сме директни бенефициенти по Програмата „Региони в растеж“. Направили сме вече нашата инвестиционна програма, с която ще започнем и кандидатстването, и подаването по-скоро вече на проекти, които сме правили по техническа помощ в работна фаза. Голяма част от тях са за парковите зони в кв. „Изток“ – един от кварталите, който попада в Интегрирания план за градско развитие. Междублоковите пространства, които са основна грижа по този Интегриран план, и които приоритетно ще подадем за финансиране сега в началото на 2016 г., след като бъде одобрена инвестиционната програма. Но със средства на общината ние продължаваме да развиваме междублокови пространства, паркови зони, така че да има едно развитие не само в един от кварталите, не едностранно в града, и не само и в централна градска част, но и във вътрешността на кварталите в целия град.

Албена ИВАНОВА Радио „Фокус“

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж