Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Емил Кабаиванов: „Каймакъ-Чаланъ“ зарежда със синовна обич и признателност

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“...

Водещ: В Пловдив бе представена книгата „Каймакъ-Чаланъ“ с автор Красимир Узунов. Изданието е в два тома, посветени на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война и в битката, водена през септември и октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. Авторът е подел инициативата да издири наследници на загиналите в тези славни дни. До този момент с него са се свързали представители на около 400 фамилии, които са обвързани с боевете на Каймак-Чалан. Досега книгата е представена в градовете Добрич, Каварна, Плевен, Карлово, Кюстендил, Шумен, Варна, Благоевград, Асеновград, Смолян и Казанлък.
Г-н Кабаиванов, имаме ли нужда от подобни книги днес?
Емил Кабаиванов:
Пълната зала тази вечер в Пловдив доказва необходимостта. Мислите и чувствата, които споделиха тази вечер хората, които се изказаха, включително кметът на Пловдив, зам.-началникът на отбраната, проф. Божидар Димитров, авторът на книгата, са най-яркото доказателство за дълбокия смисъл на тази книга и това, че има наистина една изключително дълбока необходимост от нея.

Водещ: Както вече казахме, вие бяхте и на представянето в Карлово. Сега сте в Пловдив.
Емил Кабаиванов:
Да.

Водещ: Оставате ли с усещането, че тази идея - да запазим историята, е завладяваща, че тя печели все повече привърженици?
Емил Кабаиванов:
Абсолютно. Тази вечер беше доказателството с пълната зала, с големия интерес на пловдивчани към историята. Пловдив е знаков град, знаете. И това, което се случва в него, се отразява на цяла България. Надявам се духът на пловдивчани да повдига като цяло духа на България.

Водещ: Какво е мотивирало някогашния български войник така страстно да защитава родината си и защо този хъс днес липсва?
Емил Кабаиванов:
Ще го кажа така, както го чувствам - нашите прадядовци са знаели ясно, че зад тях е България и затова не са отстъпили и метър от позициите си, защото са били с много ясното съзнание, че те защитават България.

Водещ: А защо днес нямаме това желание да защитаваме България?
Емил Кабаиванов:
Не мога да кажа, че го нямаме, защото няма да е справедливо, но може би то не е толкова ясно или пък трябва да се работи за него. Всички трябва да работим.

Водещ: Преплитаме в разговора ни още една тема, която само на пръв поглед е различна, но всъщност става дума за едно и също: активно се коментират последните дни промените в учебните програми за 2,4 и 8 клас. Недоумение сред обществеността буди идеята на Министерството на образованието от учебните програми да отпаднат някои произведения, а други да бъдат изучавани в по-горен клас - „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи“, „Къде си вярна, ти, любов, народна“, все стихове, с които са умирали героите на Каймак-Чалан. Как, г-н Кабаиванов, коментирате тази идея на Министерството на образованието?
Емил Кабаиванов:
Надявам се, това да бъде идея в нечия глава, а не официалното становище или официална идея на министерството. Аз съм един от хората, който ще се противопостави много сериозно на това с всичко, което мога, като български гражданин.

Водещ: Какво бихте могли да направите в тази ситуация? Може би вашият пример ще бъде заразителен и за други хора, които искат да изразят несъгласие.
Емил Кабаиванов:
В момента не мога да кажа точна конкретика, но при всички случаи ще използвам възможността, която имам като кмет на Карлово и като българин да изразя своето несъгласие и то да го направя така, че да обединя и други хора, които са във възможността и в позицията да реагират.

Водещ: За вас основателна ли е тезата на министерството, че тези произведения не са достатъчно разбираеми за по-малки ученици и затова трябва да бъдат изместени в по-горни класове?
Емил Кабаиванов:
Експерименти с образованието са недопустими, особено за теми, които са свързани с историческата памет и с патриотизма ни, с нашите синовни чувства. Такива експерименти са недопустими.

Водещ: Възпитанието в патриотизъм и в чувство на обич към родината не може да започва след една определена възраст?
Емил Кабаиванов:
Абсолютно. От раждането трябва да започне.
За мен времето с книгата за Каймак-Чалан е време, включително за анализ и размисъл - аз какво съм направил досега в своя живот? Всеки трябва да си направи този анализ и да се размисли. Приканвам всички българи, когато г-н Узунов представя своята книга, той съм сигурен, че ще продължи с тази енергия да я представя в много български градове, да дойдат, да чуят и всеки един ще си тръгне зареден с тази синовна обич, признателност и с желанието да работи за България.

Росица АНГЕЛОВА Радио „Фокус“

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: