Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Внучката на Цвятко Радойнов посети Казанлък по повод 120-та годишнина от рождението на героя

Да се подеме национална инициатива за възстановяването на паметните плочи на героите из България, тази идея развиха младите социалисти от Казанлък при срещата си с внучката на ген.-майор Цвятко Радойнов – актрисата Майя Остоич, която приключи късно вечерта на 23-ти февруари. Те дискутираха кой е Цвятко Радойнов и какъв е приносът му за България и социалистическото движение, заедно с председателите на Общинския и Областния съвет Николай Терзиев и Васил Самарски и на БАС - Неделчо Братоев.
Дискусията за историята, демокрацията и свободата бе част от проявите във връзка със 120-та годишнина от рождението на Радойнов. Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на героя в родното му място Крън. Остоич се разходи по улицата, която носи името на нейния дядо заедно с граждани и гости, поканени за тържествената среща.
Народното читалище и пенсионерският клуб и днес имат за свой патрон ген.-майора, приятел на Никола Вапцаров. Стиховете на поета, рецитирани от 13-годишната читалищна възпитаничка Ясмина, посрещнаха  жителите на Крън, които не забравят своя герой. За учителя и бореца за справедливост Цвятко Радойнов, „скромен и честен до края на живота си, убеден, че свободата ще дойде скоро”,  разказа крънчанинът Генчо Кръстинов, чийто прадядо е дал името си на Радойнов. Той представи животът му от раждането в многолюдното и бедно семейство на Кольо Радойнов до неизбежната смърт в тунелите на Гарнизонното стрелбище в София.
„Делата на Цвятко Радойнов са все още живи, затова сме тук. За да покажем, че и паметта му е жива”, заяви председателят на общинския съвет на БСП Николай Терзиев.  Той припомни думите на Радойнов, че "животът не е само обещание или надежда.  Той трябва да бъде красива реалност за всички, които са се родили или ще се родят". Областният председател Васил Самарски разказа за упоритостта на внучката на ген.-майора, която се е заела с тежката задача да възроди забравените герои на България чрез наследниците им. Според него идеята и е правилна, защото „народ без история – е народ без бъдеще”.
На срещата Майя Остоич с болка сподели своето преживяване как преди години в градинката до театър „София” са демонтирали бюст-паметника на дядо й.   „Щастлива съм, че днес съм сред Вас и че тази година честванията  ще се пренесат и в София на 25-ти февруари. Тогава е предвидена паметна вечер във Военния клуб и поднасяне на цветя на Гарнизонното стрелбище, където дядо ми е срещнал смело смъртта, а гробът никога не открихме”, сподели  актрисата. С надежда в очите тя подчерта, че „това е едно добро начало и че трябва да продължи съхранението, защото ще дойде ден, в който няма да има какво да оставим на поколенията в България”.
Майя Остойч посети затворената къща-музей на Радойнов на ул. „Коликовка” в Крън, поседна с трепет в собата, където е сядал нейния дядо и през сълзи сподели разказите на майка си Септемврина и на баща си Димитър, които пази съкровено в семейната съкровищница на спомените.
На финала тя благодари на всички организатори на паметните прояви в Крън и Казанлък, подарявайки им своята първа книга „Като светулка, лутаща се в мрака”, признателност изказа и за съхранения паметник в турската дървообработваща фабрика в Горно Сахране („Кастамону България”), която посети по-рано през деня.

Общински съвет БСП Казанлък

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: