Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Предстоят празници „Долината на тракийските царе” в Казанлък

 Казанлък. За четвърта поредна година община Казанлък, фондация „Българска роза”, исторически музей „Искра” организират и провеждат празници в „Долината на тракийските царе”, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Велико Търново .

В първия ден, 29-ти август, програмата ще започне с откриване на третия Национален пленер за рисунка на тема: „Тракийското наследство в Долината на тракийските царе”, както и с официалното откриване на празниците с връчването на ежегодната награда на името на професор Александър Фол. Призът се дава на изявен учен, като пръв негов носител стана д-р Георги Китов, а след това и старши научен сътрудник Мария Чичикова. Същият ден се очаква да бъде открита фотодокументална изложба за живота и делото на професор Димитров – главен изследовател на древния тракийски град Севтополис във водите на казанлъшкия язовир Копринка. Поводът за изложбата е 100-годишнината от рождението на професора.
Очаква се под ръководството на професор Иван Маразов да бъде открито поредното издание на Международния симпозиум „Проблеми и развитие на тракийската култура”, в който ще участват най-изявените учени и траколози на България, Турция, Русия и Гърция.
По-късно в програмата ще бъде представен филм на режисьора Цветан Гайдарски „Тракийска мистерийна драма”. Продукцията е направена по документални кадри, снимани на живо по време на фестивали на тракийската култура в България. Предстои да се открие и изложба под надслов „Реставриране и консервиране на находки от археологическите проучвания в Долината на тракийските царе”. „Експонатите от тази изложба ще бъдат показани за първи път пред масовата публика и са реставрирани в ателието на Националния исторически музей”, посочи заместник-кметът по „Образование, култура, здравеопазване, младежки дейности и спорт” Юлияна Палазова. Тя допълни, че през последните четири години Дните на тракийската култура са се утвърдили като търсени и желани не само за науката, но и за гражданите на община Казанлък, български и чуждестранни гости.
През втория ден от празниците, 30-ти август, ще се проведе демонстрация на казанлъшките занаяти, свързани с тракийската култура. Ще бъдат показани сувенири с мотиви на известни тракийски оригинали. По информация на заместник-кмета, Международната научна конференция ще проведе своята втора сесия в исторически музей „Искра” и през втората вечер гостите на града ще станат свидетели на демонстрация на тракийски бойни изкуства, представени от школа за древни бойни изкуства „Багатур”, като Дните на тракийската култура ще бъдат закрити с балетен спектакъл на студио „Арабеск”.
„С провеждането на празниците на тракийските царе, ние организаторите се стремим да представим различието и уникалността на тракийската култура. Наш стремеж е да привлечем все повече туроператори, които да включат в своята програма тези Празници, за да видят всички наши и чуждестранни гости богатото културно – историческо наследство на нашата долина”, коментира Юлияна Палазова.

04 август 2008 | радио "Фокус" - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: