Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

На Шипка е изгряла свободата на България

Мая Миланова: На Шипка е изгряла свободата на България, тъй корпусът на Сюлейман паша е задържан в Южна България, позволявайки на руската армия да доведе до успешен край действията си край Плевен

Отбелязваме 137-годишнина на Шипченската епопея. Какви са драматичните събития разиграли се през шестте дни на Епопеята на връх Свети Никола, където българските опълченци и руските войници отбраняват прохода Шипка и защо казваме, че тъкмо на Шипка изгрява свободата на България? За тези далечни и изпълнени с героизъм дни Радио "Фокус" - Пловдив разговаря със зам. директорът на НПМ "Шипка" Мая Миланова:

Фокус: Г-жо Миланова, нека се припомним, какво се случва преди 137 години на Шипка?
Мая Миланова:
Сюлейман Паша разполага 10 хиляди души от своите части в района на Сливен и Твърдица, но с основните си сили той се насочва към Казанлък, където пристига на 18-ти август. Частите му се строяват в Шейновското поле между Шипка и Шейново. Има чудесна видимост от Шипченския проход към тези табори, които са около 27 000 души турска армия. Ген. Столетов незабавно телеграфира на Радецки, че всичко ще се разиграе тук, защото турските сили на Сюлейман паша се виждат като на длан от връх Св. Никола. След като Радецки разбира, че настъплението на части на Сюлейман към Твърдишкия проход е само демонстрация, той се връща в Търново, вече уведомен за телеграмите на Столетов и веднага заминава за Шипка. Именно в този интервал, докато шипченският отряд очаква подкрепление, се разиграва Шипченската епопея – това са тези три съдбоносни за войната дни – 21, 22 и 23-ти август по нов стил.

Фокус: Опишете ни тридневните епични боеве на Шипка?
Мая Миланова:
Атаката започва рано сутринта на 21-ви август. Тогава Сюлейман паша хвърля основните си части срещу предната позиция, тъй като ген. Столетов е организирал отбраната на две позиции – предна и главна. Предната включва връх Св. Никола (днес връх Шипка), Орлово гнездо и терасите около него, главната е на километър северно от връх Св. Никола в посока Габрово, това са височините по пътя Казанлък - Габрово. Първия ден е атакувана предната позиция. Провеждат се девет атаки. Руските войници и българските опълченци отблъскват тези атаки. Втория ден е малко по-спокоен, тъй като Сюлейман паша разбира, че с фронтален щурм няма да може да овладее Шипченската позиция. Той решава да прегрупира силите си и да обкръжи защитниците на прохода като ги атакува от три страни, не само от юг, а от изток и от запад. Ген. Столетов разбира за неговите намерения и също прегрупира своите сили за кръгова отбрана. Най-критичния ден е 23-ти август - турците атакуват прохода от три страни. Провеждат 18 атаки. Именно в този ден, след обед, започва да се усеща недостиг на боеприпаси – свършват снарядите, свършват патроните. Както пише Иван Вазов: „Патроните липсват, неволите траят”. Въпреки всичко защитниците са готови да умрат, но да не позволят на турските войски да преминат прохода. Защитните буквално се сблъскват гърди с гърди с противника. Започват да хвърлят към пълзящите нагоре турци всичко, което им попадне – камъни, дървета, празни сандъчета от снаряди. Но всичко сякаш е изглеждало обречено, обръчът се е стеснявал все-повече. И в един момент, вече на всички е било ясно, че Шипка ще падне. Тогава изведнъж ген. Радецки пристига с гръм. Всъщност, това са били само 205 стрелци от неговия авангард. Те по двама на кон с викове „Ура!” са се впуснали в боя. Искам да цитирам военния кореспондент Данченко, защото той пише; „Едно неудържимо „Ура!” се понесе над оросените с кръв и пот камънаци на позицията. И пак наежила се с хиляди щикове, Шипка бълва огън и смърт срещу турските колони. Сякаш не е имало умора, сякаш-тези хора не са се били три денонощия.”. Малко по-късно пристигат и останалите части, пристига и сам генерал Радецки. Боевете не спират с 23-ти август, те продължават още три дни – 24, 25 и 26 август Сюлейман продължава да атакува, но вече е ясно, че защитниците на Шипка са удържали велика победа. Те са изпълнили това, което и генерал Радецки казва, превърнали са Шипка в затворена врата за турците от юг на север, а по-късно ще я превърнат в отворена за руската армия при общото им настъпление от север на юг. Но с цената на свидни жертви за тези шест августовски дни, които ние наричаме Шипченска епопея.

Фокус: Колко са убитите през тези шест исторически дни?
Мая Миланова:
Убитите и ранените руси и българи са над 3 800 души. Убит е генерал Дерожински, ранен е генерал Драгомиров. Турците дават близо два пъти повече жертви – около 7000 убити и ранени. Затова казваме, че на Шипка е изгряла свободата на България, тъй като тази голяма турска армия, този близо 30-хиляден корпус на Сюлейман паша е бил задържан в Южна България и не е успял да премине Балкана на север, позволявайки руската армия да доведе до успешен край своите действия край Плевен.
Славяна ГАЙДАРОВА www.focus-radio.net

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж