Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За мен рисуването е един от най-важните компоненти на онази композиция, наречена творческа натура

Боре Иваноф: За мен рисуването е един от най-важните компоненти на онази композиция, наречена творческа натура

В Казанлък, всички го познават малко или много, макар и до сега да е бил по-известен с истинските си имена, но навсякъде по света от най-дълбока древност, хората на изкуството са ползвали и артистични псевдоними. Та и той решава да си промени малко визитката, по една или друга причина и не смята, че това би било обезпокоително за някого, или че е нещо ненормално. Боре Иваноф, както е артистичният му псевдоним е в средата на 40 - те си години, както самия той обича да казва. Роден е в Стара Загора, но е израснал в Казанлък.

Пътувал е не малко, живял е и в Краков, Полша, и в Дърбан, Южна Африка, и в Марсилия, Нанси, Метц, Пиринеите и Париж, Франция, където и до сега има уникалния шанс, или по-скоро кармата да живее. Разбира се, през всичките тези номадски години, не се е занимавал само с артистично творчество и реализация. За над 25 години съзнателна творческа дейност е успял да представи пред публиката поне 23 самостоятелни изложби, 11 от които в Париж. В Казанлък също има няколко, но за съжаление са по-малко от колкото тези в Париж, което може и да подскаже всеизвестната библейска истина, че никой не е пророк у дома си, макар че в момента, по думите му се чувства в Париж повече у дома си. „Друг е въпроса дали се чувствам пророк тук или където и да било по света!“ казва Боре Иваноф. Към визитната картичка на художника се допълват и няколко участия в колективни изяви, из различни краища на Франция, и поне една или две в Казанлък. Но така и не е намерил за жизнено важно да преброи  участията си, тъй като смята, че за един истински артист, подобни изяви, по-скоро биха се вписали в графата, "разни" или подробности. Боре Иваноф  има продадени произведения на творчеството ми. Казва, че не им води точна статистика, но със сигурност са над 120 творбите му, които красят различни стени по света. Сред колекционерите му има и големи имена от света на висшата мода, дипломати, генерали, високи функционери от държавната администрация, професионални галеристи, колекционери и меценати, обществени учреждения, фондации и галерии, както и най-нормални хора. Картините му са в десетина различни държави по света, като Южна Африка, Съединените Щати, Ирландия, Белгия, Чили, Австрия, Полша, Испания, Италия, Германия и разбира се мнозинството са във Франция. Има и някои в Казанлък,  за което специално благодари на култивираните и далновидни казанлъшки колекционери, които са си похарчили парите за такива красиви инвестиции. Ето какво още разкри за себе си и творчеството си Боре Иваноф специално за „Искра“ в следващото интервю.

 

1.    Вие сте казанлъчанин, но живеете и творите извън пределите на страната. От къде черпите вдъхновение далеч от родния дом? Лесно ли намирате Музa?

Вдъхновението, това е наистина един от магическите и есенциални компоненти на алхимията, наречена художествено творчество. Мисля, че в моя случай то си е нещо вродено, част от натурата на личността. Независимо дали съм на родна земя или където и да е по света, разбира се понякога, доста често дори, е жизнено необходимо да има и дразнител, стимулатор… и това е Музата! При мен Музата много често е и друга личност, както и самия успех. Винаги се намира такава личност, макар и да е действително много специално. Един вид вибрации, химия може да се каже, а успеха е гарантиран, след като вдъхновението е автентично и разтърсващо. След това, самия успех се превръща в едно своеобразно вдъхновение. Казват, че успеха е като наркотик, пристрастяващ и това си е самата истина.

2. Кога осъзнахте, че вашето призвание е да рисувате?

Не знам дали мога да кажа с хронологична точност, кога точно съм осъзнал, че рисуването ми е призвание. Мисля, че един артист се ражда артист, и просто си знае, че това му е призванието. Друг е въпроса, дали винаги следва този път. Аз дори, доста често все още се питам наистина ли това ми е призванието? Но, реализацията ми в тази област, френетичното удоволствие от самото творчество, както и признанието на публиката и на специалистите в тази област в универсален, международен мащаб, ме карат да вярвам, че все пак това ми е призванието.

3. Кога се чувствате удовлетворен и кога не по отношение на работата си?

Удовлетворението от работата ми е по-скоро на интуитивна основа. Понякога съм имал случаи, когато в действителност не харесвам някоя от творбите си, но въпреки това тя е оценена положително или дори откупена от други хора. Но дори и това не може да ме убеди да съм доволен от тази творба. За щастие, такива случаи са наистина изключително редки. Почти винаги се чувствам удовлетворен от творбите си.

4.    Какво е за вас Казанлък? Колко често се връщате в Долината на розите и какво е усещането при всяко едно завръщане към корените?

Казанлък за мен е един етап от пътя ми. Разбира се и извор на много житейски опит, спомени, емоции, не винаги положителни. Но това си е нормално. И, за да не разочаровам родните патриоти, казанлъчани, ще кажа че това наистина е едно уникално място в България. Има някаква скрита и вечна енергия, която витае и струи от тази земя. Не случайно древните ни прадеди - траките, а може и още други по-стари и неизвестни нам цивилизации са избрали това място за свещено. Дано днешните казанлъчани да усещат тази енергия и сила и да я оценят, съхранят и впрегнат в положителна и конструктивна кауза  на индивидуално и обществено ниво. Връщам се разбира се понякога в Казанлък макар и не толкова често, колкото ми се иска, но винаги има и известна доза сантиментална носталгия към миналото, когато крача по днешните казанлъшки улици. Винаги има и доза изненада, понякога и разочарование, както от еволюцията в негативната според мен насока в манталитета на казанлъчани, така и от градското урбанистично и културно развитие,  но има и приятни изненади!

5.    Чувствате ли се оценен като творец?

Аз лично мисля, че на този етап, хармонията е пълна между творчеството ми и реализацията му. Оценката на публиката в универсален план е наистина точно такава каквато съм си я заслужил. В 99% от обществените си изяви, изложбите ми, винаги има продадени творби и множество положителни отзиви в медиите. Намирам нови приятели, нови покани за изложби, нови поръчки, дори имам колекционери тук във Франция, които притежават по 5 мои творби, всички откупени.  Какво по-красноречиво доказателство за положително признание.

6.    Променя ли изкуството хората?

Както казах някъде по-нагоре, артиста се ражда артист. Разбира се изкуството променя хората, и то винаги към по-добро! Но в повечето случаи то променя хората, които се наслаждават на изкуството. Тези, които творят са родени и изградени като уникални личности, чиято роля и мисия е именно да водят света към един по-красив и благороден живот. Достоевски не случайно е казал, че красотата ще спаси света. И творците на тази красота са призвани да променят останалите хора към по добро.

7.    За вас рисуването е...?

За мен рисуването е един от най-важните компоненти на онази композиция, наречена творческа натура. Един артист, не бива никога да се ограничава само в една област на творчеството си. Един артист е артист във всяко свое дело и мисъл. При мен рисуването е доминиращия инструмент, път ако искате да реализирам и споделя със света онзи магически  огън, който гори в мен.

8.    Кой е предпочитаният от вас цвят?

В различни периоди от живота си съм предпочитал различни цветове, но с времето у мен, както и у всеки човек тече един процес на еволюция, на катарзис и проглеждане ако щете го наречете,  макар че има и то не малко индивиди, представители на човешкия род, при които този процес е или спрял, или е в обратната посока, но като говорим за цветове сега на този етап цветът с най-голямо значение за мен е пурпур. От езотерична гледна точка той е символ на един божествен синтез, дори е бил свещен и за траките и за почти всички древни култури, също така от профанска гледна точка е един цвят шик и елегантен.  Разбира се това не означава, че е преобладаващ и доминантен цвят в живописта ми. От тази гледна точка абсолютно винаги използвам бяло в различни пропорции като медиум за нюансиране на всички други цветове от палитрата ми. Бялото е и символ на Светлината.

9.    Казват, че уединението е изключително важно за твореца, така ли е наистина?

Орисията и мисията на артиста е да твори сам,  независимо дали го иска или не. Творчеството може да е работа в уединение, но реализацията на това творчество, задължително трябва да бъде споделена с останалия свят.

10. За какво мечтае един художник?

Не мога да претендирам, а и не трябва, че моите мечти като художник са тези на всички художници. Но, за да бъда конкретен, мечтая за това да имам още време, здраве, сили и най-важното вдъхновение, за да реализирам настоящия си творчески проект. След това следващия, и така нататък... Мечтая Музата ми да е винаги до мен. Ако това е така, то всичко останало е само красота и сюблимно удоволствие от творчеството ми,  както за мен, така и за всички други, които евентуално ще му се наслаждават.

Интервю на Владислава Василева

Вестник "Искра"

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж