Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Диана Рамналиева: Интересен творчески сезон изпращаме, въпреки затрудненията с материалната база

Диана Рамналиева, директор на Театър „ Любомир Кабакчиев” – Казанлък в интервю за Радио „ Фокус” - Пловдив, за равносметката на ръководството за сезон 2013/2014 и творчески планове за новия театрален сезон.

Фокус : Госпожо Рамналиева, каква е равносметката за отиващия си творчески сезон в Т „ Любомир Кабакчиев” ?
Диана Рамналиева :
Театър „ Любомир Кабакчиев” изпраща един изключително интересен сезон, не само в творческо отношение, тъй като както повечето казанлъчани знаят, а и в страната се знае, при нас има проблем с материалната база. Нямаме постоянна материална база, сцена където да играе театърът и да репетира. Но въпреки всичко, успяхме да направим няколко изключително интересни нови постановки, които действително се надявам, че ще останат в съзнанието на публиката не само в Казанлък, но и в страната. Нашата идея беше да привличаме добри автори, добри постановъчни екипи и затова съм особено щастлива, че ние успяхме да работим през този сезон с Христо Бойчев, като поставихме „ Ъндърграунд” под режисурата на Дейвид Славчев. След това нашата политика да привличаме добри български съвременни драматурзи продължи с пиесата на Елин Рахнев „ Фенове” – един изключително нов и твърде различен прочит от онова, което цялата публика в България знае, под режисурата на Николай Гундеров. Докато работеше при нас той спечели четири театрални награди – една в Чехия и три в България, което ни направи още по-щастливи, че действително ние работим с един много добър режисьор, който тепърва ще става още по-известен в театралните среди. Нека да не забравяме и детския репертоар на театъра. През този сезон имаме една много добра премиера, това е” Косе Босе” на Тодор Вълов . Един спектакъл , който възобновихме на база награден негов спектакъл от миналото. Изключително интересна е сценографията на Стефка Кювлиева, изключително интересен е подходът към народната приказка. Това представление само за един сезон е играно вече над 60 пъти, което много ни радва.

Фокус: През лятото ще играе ли Театър „ Любомир Кабакчиев”, имате ли проекти свързани с децата?
Диана Рамналиева :
През лятото през последните години Театър „ Любомир Кабакчиев” организира детски празници на лагера на „ Паниците”, където сме канени от организаторите от Община Казанлък. В продължение на десет дни се организира едно лятно турне по цялото Южно Черноморие, където Т „ Любомир Кабакчиев” ще представи свои детски постановки. Имахме и други планове за гостуване , на сцената на операта в Бургас и във Варна, но към момента част от тях се осуетиха, заради заболяване на една от актрисите, което ще ни попречи, но ще опитаме все пак да сбъднем и част от тези планове.

Фокус : Кога ще започне турнето по Черноморието?
Диана Рамналиева:
В края на месец юли и в началото на август ще пътуваме по Южното Черноморие.

Фокус: Театър „ Любомир Кабакчиев” има турнета из цялата страна. И все пак Меката на българския театър е София, казанлъшкият театър играе и на софийска сцена , как се посрещат вашите спектакли там?
Диана Рамналиева:
Това беше една от най-големите радости за нас от края на този сезон, тъй като през месец май два пъти гостувахме на софийска сцена – единият път с „ Ъндърграунд” на сцената на Театъра на Армията и в края на месеца с „ Фенове” на режисьора Ники Гундеров на Камерната сцена на Сатиричния театър. Щастливи сме всички, че и двете представления бяха посрещнати изключително добре от публиката, с много овации, в присъствието на десетки столични журналисти, които пишат за култура, имаше след това и отзиви в пресата. Имаме дори надежда, че едно от тези представления би могло да бъде селектирано и за участие в престижен театрален фестивал.

Фокус: Имате ли вече планове за бъдещия творчески сезон?
Диана Рамналиева:
За съжаление, не мога със сигурност да кажа. Имаме планове, но предвид това, че театърът продължава да има проблеми свързани със съдебни дела, тъй като през настоящия сезон ние продължихме да се занимаваме с проверки от страна на органите, със съдебни дела и това създаде известен проблем с бюджета, поради необходимостта да бъдат заделяни средства и за съдебни разходи. Това малко ограничи нашите планове, но въпреки всичко, през следващия сезон до Нова година ще направим още един детски проект и един проект за възрастни, който се надявам да се случи и с участието на един виден колега от Стара Загора и една българска театрална звезда, която засега няма да споменавам, тъй като това ще е изненада за публиката.

Славяна ГАЙДАРОВА www.focus-radio.net

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: