Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Едиствената пречка да не се строи тунелът под Шипка е нежеланието на правителството

Интервю с водача на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев
Въпрос: Господин Дончев какво се случва с тунела под връх Шипка?
Tомислав Дончев:
Напомням ви какво се случи последните няколко месеца. Апликационната форма за тунела беше върната от Европейската Комисия още през септември 2013 г. За съжаление въпреки всички клетви на всички министри за втори път апликационната форма не е подавана. Повтарям не е подавана в ЕК, въпреки всичките обещания на Министерски съвет. Строежът от северна страна е замразен на първа фаза, не е продължен към момента, въпреки че имаше няколко опита да се търси оправдание със съдебната процедура където се обжалваше ОВОС. Припомням ви че само преди няколко седмици ВАС окончателно се произнесе че ОВОС-а е правилен, т.е. че няма никаква пречка строителството на тунела да продължи.

Може би единствената пречка е нежеланието на правителството този проект да е приоритет. Не искам да политизирам, какъв приоритет е ключов проект, за който ще работя по всички възможни начини той да бъде продължен. За съжаление старият програмен период изтича, това което е изградено вероятно ще трябва да се плати от държавата, щом няма входирана апликационна форма към ЕК. Не съществува никакъв проблем, тунелът да бъде изграден през програмния период 2014 - 2020 г. Само че проблема е че някой много е объркал сметките, това което чувам да се коментира с голяма доза шок и изненада е че парите стигали само за Лот 3 на автомагистрала "Струма", при условие че аз познавам сметките и парите бяха разчетени за втора фаза на самия тунел и за магистрала "Хемус" поне до Велико Търново, т.е. както казах в началото нямам нито една добра новина, но от друга страна тези неща е редно да се знаят.

Въпрос: А какъв е вашият коментар за финансовите корекции, които се налагат по програма "Околна среда" на общините? Само за община Казанлък сумата е около 1 млн.лв.
Томислав Дончев:
Има общини със санкции от около 24 млн. лв., които са с два пъти или три пъти по-малък бюджет от Община Казанлък.Това е абсолютно същото като разпределението на парите от фондове "Растеж" - 500 млн.лв. за косене на трева, чистене на дерета и за знайни и незнайни проекти в различни населени места, разбира се в огромната си част общините управлявани от опозицията получават точно 0 и Община Казанлък, и община Пловдив, и община Габрово, и която и да е друга община на ГЕРБ получава 0. Някой си мисли че наказва кметовете, но всъщност наказва гражданите. Финансовите корекции следват абсолютно същата логика. Ако си кмет от опозицията, особено ако имаш навика да си непослушен и да казваш какво мислиш, ако си несъгласен, има такива, които поздравявам ги за това, са несъгласни с разпределението на парите по "Регионално развитие", голяма час от тях са наказани с финансови корекции. Като говоря за финансови корекции редно е да се знае, че нормативната база съм я писал аз през 2010 г., става въпрос за ПМС 134. Финансовите корекции са били фин хирургически инструмент за вадене на трънче за болка в пръста. В момента същия този инструмент се ползва за рязане на глави, ръце и крака и най-вече за политическа репресия. Ако погледнете тези корекции всички те са насочени към голяма част от общините управлявани от опозицията. Второ налагането на такива финансови санкции е незаконосъобразно. Трето има наложени корекции на проекти, които са проверявани от Агенцията по обществените поръчки, български одитори, дори такива по чиито процедури се е произнесъл ВАС. Абсолютно безотговорно е чиновник от МОСВ да е по компетентен от тези органи, за да каже че в процедурата има някакъв дефект. За съжаление от един месец насам 10 депутати, десет кмета чакаме да ни приеме премиерът Орешарски, но за съжаление няма среща. Ако това безумие бъде прието оперативната програма ще бъде окончателно загробена. Напомням само че парите по нея са спрени от месец септември. Общините ще откажат да изпълняват проекти и ще си спрат обектите. Това ще се окаже още по-голям батак, защото България има да върши тежки проекти в областта на регионалните депа за отпадъци и сферата на третиране на отпадъчните води, с което кашата ще стане пълна. Като конструктивна опозиция, освен да критикувам съм предложил решение преди месеци. Решението беше плоска финансова корекция от ангажиментите на държавата, примерно сума, която е в пъти по ниска от сегашните корекции в порядъка на около 15 -16 млн. лв. Програмата щяха да я пуснат наново и сега нямаше да има такива отношения между местна и централна власт.

Радио Севтополис

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж