Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Галина Стоянова: В сърцата на казанлъчани има много родолюбие

Галина Стоянова, кмет на община Казанлък в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Г-жо Стоянова, на какъв етап е подготовката на община Казанлък за отбелязването на националния празник на България 3 март ? Какво предвижда програмата ви за тази година?

 

Галина Стоянова: Както вече знаете всяка година честванията на националния празник 3 март се организират на ротационен принцип от общините Габрово и Казанлък. Тази година Казанлък е домакин на честванията, затова и всички отговорни лица, участващи в организацията, включително и областният управител на област Стара Загора госпожа Аладжова, с военните, полицията и представители на Община Габрово направихме оглед на място на територията около паметника и на площада, където обикновено се прави и митингът по отбелязването на 3-ти март. Условията на Шипка сега са чудесни, както за гражданите и гостите, които ще дойдат на празника, така и за всички, които ще участват в отбелязването на 3-ти март, тъй като в момента няма сняг, почистено е, стълбите са почистени от долу до горе и се надяваме времето наистина да е благосклонно и този 3-ти март да го посрещнем в добри условия. Така че всеки, който дойде да може да се качи до паметника. Честването се предвижда в две части. Веднъж на официалната територия, която е на паркинга, под паметника, където ще има слово на официалните гости, ще има панихида в църквата и много кратка програма. След това всички гости са поканени да се отбележи 3 март на самия паметник на връх Шипка, където ще има ритуал по поднасянето на венци и панихида в криптата на паметника. Тази година сме организирали възможността Вечният огън да бъде запален, да посрещне гостите. Ритуалното българско знаме, българският трикольор, който е поставен на връх Шипка ще бъде издигнат в чест на празника.

Водещ: А помислили ли сте за това как жителите на Казанлък да се придвижат до връх Шипка?

Галина Стоянова: Организирани са придвижванията на жителите не само на Казанлък. Община Казанлък организира автобуси, които ще тръгнат от центъра на града още в 10:30 часа, Община Стара Загора организира такива автобуси за желаещите от Стара Загора и Община Габрово също. Разбира се, че и доста други общини, включително и Столична, ни уведомиха, че ще има организация с автобуси с желаещите българи, които искат да се качат на 3-ти март на връх Шипка.

Водещ: Какви официални гости сте поканили и имате ли вече потвърждение на някои от поканите?

Галина Стоянова: Поканили сме народните представители от българския парламент, включително и неговия председател, премиерът и правителството, президента, но към момента имаме потвърждение единствено и само от правителството и от премиера Пламен Орешарски.

Водещ: Освен честванията на връх Шипка, които ще са около обяд, какво още предвижда програмата за честванията?

Галина Стоянова: Празникът ще започне в Казанлък на площада в 9,30, където ще има ритуал по издигане на националното знаме, програма, приветствие към казанлъчани и спомени за историята и участието на Казанлък в събитията на 3 март 1878 г. Може би е малко известен факт, че на 8 януари квартирата на руската армия се разполага тук в Казанлък, след Освобождението на Казанлък и започват преговорите за подписване на мирния договор, подписан по-късно в Сан Стефано. Тук в продължение няколко седмици, почти месец казанлъчани ликуват, защото имало една голяма надежда, едно голямо очакване, може би илюзия, но тогава за казанлъчани истина, че има възможност и вероятност Казанлък да стане център и столица на Санстефанска България. Разбира се, това във времето не се случва, но това е една много силна емоция, която преживяват до ден днешен казанлъчани. Винаги им даваме възможност на този ден рано сутринта на площада да възстановят част от събитията от далечната 1878 г. Предполагам, че тази емоция ще бъде отново много интересна и за гостите, и за самите казанлъчани. Ще има литургия, която ще отслужат наши свещеници в храма в град Шипка.

Водещ: Какво е отношението на жителите на Казанлък към националните ни празници? Празникът е истински тогава, когато в него участват повече хора.

Галина Стоянова: По мои наблюдения вече от няколко години не само казанлъчани, но и всички българи все повече осъзнават ролята на патриотизма и на националното самочувствие, което дава паметникът на връх Шипка, и се стичат от всички краища на България. С всяка година има все повече и повече хора и наистина се затрудняваме да дадем спокойно възможност на всеки един, който е дошъл, да се качи до паметника. Така ще бъде сигурна съм и тази година и предвид хубавото време очакваме още повече българи, които да се качат горе. Казанлъчани винаги са били съпричастни към събитията в България като един логистичен център на нашата държава, те са изключителни патриоти и в потвърждение на това, което казвам, ще ви кажа и един факт, който е малко известен. Преди 80 години признателните българи създават Паметника на връх Шипка, тази година честваме неговия 80-годишен юбилей. Кое е интересно по създаване на паметника, че той наистина се създава с волни дарения на хората и неговият архитект, създателят Атанас Донков на Паметника на връх Шипка казва: „По-голямата част от средствата се събираха левче по левче от децата на основните училища и гимназиите. Така щото с право може да се каже, че паметникът е издигнат от нашите деца“. Това само по себе си показва какъв дух, какво родолюбие, българщина има в сърцата не само на казанлъчани, на всички българи. И това е нещото, което трябва наистина да държи паметта, да държи историята такава, каквато е, за да не позволяваме нейното пренаписване и да ни дава самочувствието, че сме наследници на една трудно извоювана свобода, която трябва да опазим в днешно време.

Маргарита КОЛЕВА

Радио Фокус

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж