Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Стара Загора ще бъде домакин на Световна конференция по криптография

Бъдещата световна конференция по криптография ще се проведе в Стара Загора. На 15 януари започва редовната серия лекции в Международното училище по криптография към "Балкански - Паница институт за научни изследвания", при фондация "Миню Балкански". Това съобщи световноизвестният физик проф. Минко Балкански, който участва в срещата на посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан с кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

За няколко години от съществуването си училището е достигнало много високо ниво, затова предложих Международната конференция да се проведе именно в Стара Загора, обясни професорът.

През юли миналата година в с. Оряховица, в Националния център за образование на фондация "Миню Балкански", беше проведена редовната международна лятна школа по криптография и кибер - сигурност CryptoBG. Академията подготвя студентите "от практиката към теорията" по проблеми, свързани със сигурността на облачни и мобилни услуги и приложения, крипто-анализ на различни устройства, модерни атаки и защитата от тях и др. В рамките на 10 дни специалисти от шест международни центъра проведоха серия лекции и лаборатории с над 20 млади изследователи от България и региона.

Амбицията на проф. Балкански е да създаде в Стара Загора училище по модела на Колеж дьо Франс, което да обедини научния потенциал в страната. Колеж дьо Франс е институция, в която изнасят лекции светила в различни сфери на науката. Учебното заведение се посещава свободно, без записване и не се издават дипломи. Определено мисля, че имаме нужда от подобен тип институция, в която да привлечем най-добрите преподаватели, каза още проф. Балкански, като уточни, че разчита на подкрепата на България и Франция в реализацията на проекта.

Кметът Живко Тодоров го увери, че както досега, така и занапред Община Стара Загора ще продължи да подкрепя образователните му инициативи, насочени към млади българи.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж