Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

С тържествен ритуал Стара Загора почете Христо Ботев и неговото дело

Община Стара Загора организира тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод 166-та годишнина от рождението на Христо Ботев.
В словото си пред паметника на поета-революционер в парк “Митрополит Методий Кусев” кметът Живко Тодоров отбеляза значимостта на краткия му, но славен житейски път и призова по-често да се връщаме към думите и делата му.


Днес повече от всякога имаме нужда от Ботев и неговия завет, че има общочовешки  ценности по-велики от личното благоденствие, че съществува морал с непреходни критерии – белег на доброто, на жизненото, на истински човешкото общество. В свят, в който антиморалът лесно си проправя път към душите на все повече хора, а неморалното се превръща в пример за все повече млади хора, Ботев и другите велики личности на България могат да бъдат нашето спасение, каза Живко Тодоров.
В ритуала участваха военният духов оркестър, знаменна група и почетен караул на Втора Тунджанска бригада. Прозвучаха стихове на поета в изпълнение на актьора Христофор Недков.
Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, областния управител, Общинския съвет, представители на обществени организациии, политически партии и граждани.

Областният управител Живка Аладжова участва в общоградския ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. (стар стил — 25 декември 1847) в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева .


Днес честваме 166 години от рождението на поета и революционера Христо Ботев. Той  живее в народната памет заради своето родолюбие и безрезервна отдаденост на свободата на България. Няма българин, който да не познава стихотворенията на Ботев и да не се прекланя пред неговата саможертва за родината в замяна, на която той пожела
„Но стига ми тая награда – да каже нявга народа: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…”.
Церемонията  в Стара Загора се проведе в парк „Митрополит Методий Кусев”.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж