Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Иван Райков извади кръста от водите на река Тунджа

На Богоявление в ранната утрин бе отслужена Света Василиева литургия и Велик водосвет в църквата „Рождество Богородично“ в Павел баня. След това миряните, заедно с отец Иван Тотунов, се отправиха в празнично шествие към бреговете на река Тунджа, където се извърши ритуалът по символичното изваждане на Христовия кръст.
Включиха се четирима ентусиасти, но безспорно здравето и късметът няма да напусне новата година на 15-годишния Иван Райков, ученик в СОУ „Христо Ботев”, Павел баня, който бе смелият победител. Той пожела много успехи на своите съграждани през 2014-та.
На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в студените води.


На този ден Православната църква почита Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание, в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”! Оттук идва и наименованието на празника – Богоявление.
Поверията гласят, че ако църковният кръст замръзне, годината ще бъде здрава, плодотворна и богата. В българската традиция празникът бележи края на „мръсните дни”. Освен това е свързан с езически вярвания и ритуали за плодовитост и берекет в семейството.
От 1993г. е възобновена традицията на този ден да се освещават военните части и бойните знамена.Днес повод да почерпят имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана…


Информация: Румен Скрински

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 07.12.2018


Автобусно разписание:Виж