Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Първа копка на Информационно-комуникативния център за услуги в Мъглиж

Първа копка на Информационно-комуникационен център за услуги направиха кметът на Мъглиж Господин Господинов и Гергана Савова, представител на неправителствената организация „Европа за нас”.

Центърът ще бъде изграден в първия етаж на една от емблематичните възрожденски къщи в Мъглиж- Поповата къща, която е с над 150 годишна история и в тежко състояние, към настоящия момент.

Реализацията на цялостната реконструкция, се осъществява след спечелен проект към програмата „Развитие на селските райони”, като за реконструкцията на къщата са отделени 280 хиляди лева.

Освен център за комуникации, в който ще може да се ползват компютърни услуги и интернет, там ще се предлагат през следващите 5 години консултации и информация за местния бизнес и ползване на средства от еврофондовете.Основната част към проекта е възможността за популяризиране на културното наследство в община Мъглиж, коментира кметът Господинов.

Информационният център, се предвижда да доставя информация, която ще бъде обобщена за забележителности още от римско време в мъглижко, интересни сгради, църкви, манастири и местности, която идея е заложена в управленската програма на общината.

Отделно, Гергана Савова, от „Европа за нас”, коментира, че към настоящия момент туризъмът на не толкова познати забележителности бележи ръст и е сред хитовете в Европа, като за развиването му ще помогне информационния център, към който се предвижда да бъде направен и интернет сайт.
Цялостната реконструкция на възрожденската къща, част от революционната история на Мъглиж, както и на вътрешното дворно пространство, ще продължи до 4-ри месеца.

www.presstv.bg