Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Доко Доков – почетен гражданин на Казанлък

Доко Доков, бе удостоен със званието „Почетен гражданин” на Казнлък. Събитието бе част от тържествената сесия на общинския съвет. Самият Доко Доков, не успя да присъства на тържественото заседание, заради тежки здравословни проблеми, но в аудио запис благодари на казанлъчани.


Областният управител Недялко Недялков и неговият заместник Петко Карагитлиев присъстваха на тържествена сесия на Общински съвет Казанлък в зала „Инфра”, където с Решение № 588 от 2013 г. на Общински съвет Казанлък се присъди званието „Почетен гражданин” на град Казанлък на скулптора Доко Доков.

 

На събитието присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и бивши кметове на общината, делегации от Русия и Гърция, както и Царица Роза 2013 Юлия Попова и нейната подгласничка Петя Иванова.

Доко Доков е роден на 1 май 1929 г. в гр. Казанлък. Завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия „Николай Павлович”. Автор е на три изложби в Париж и на няколко изложби в Италия, Испания и Германия, пожънали изключителен успех. Негови пластики са собственост на престижни галерии по целия свят и на редица частни колекции. Особено големи са заслугите на Доко Доков за родния Казанлък. На художествената галерия той подарява 11 свои скулптори, оценявани на стойност над 100 000 лв. Скулпторът е познат на своите съграждани като реставратора на Царската чешма, станала един от символите на града.

Автор е на скулптората „Тракийката”, която краси обновения градски площад. На 1 ноември 2012 г. по случай Деня на народните будители за своя цялостен принос в развитието на културата и изкуството на Казанлък и популяризирането на България пред света, Доко Доков бе удостоен с паметен плакет на община Казанлък и грамота за заслуги.

Почетния знак на Казанлък и удостоверението за почетен гражданин прие синът на Доко Доков, поради невъзможност на скулптора да присъства на официалната церемония.

По случай празника на китния град, областният управител Недялко Недялков връчи поздравителен адрес на домакина на събитието и председател на общински съвет Казанлък Николай Златанов.

Отбелязването на Празника на розата ще продължи през целия ден, като в 21 часа ще се проведе официалното откриване на тържествата на площад „Севтополис”, последвано от концерт на Георги Христов. Изключително забавна и цветна програма са предвидили организаторите за почивните дни. В събота ще бъде отбелязан Денят на детето и Денят на Ботев, като вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка и концерт на група „Грамофон”. Желаещите да разнообразят неделния ден, могат да посетят Казанлък и в неделя, за да се насладят на мажоретно шоу, карнавално шествие под мотото „110 години Празник на розата” и международен фолклорен фестивал. В 19 часа на 2 юни ще започне празничен фолклорен концерт с участието на Ивана.

Снимки: 31.05.2013 - Тържествена сесия, почетен гражданин Доко Доков


Free Joomla Extensions