Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Министерството на културата подкрепи проекта на Казанлък "Севтополис"

Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов получи официално становище от министър Стефан Данаилов относно внесената от община Казанлък в Министерството на културата докладна записка за проекта “Севтополис”, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Велико Търново.

В писмото се посочва, че във връзка с инициативата за изграждане на кръгово язовирно съоръжение с многообразни културни функции и парково пространство около археологическите структури на Севтополис във водите на язовир Копринка и предвид значимостта на обекта за културното наследство на България и развитието на туризма в региона, се иска становище на общината относно провеждането на международен конкурс.
„Този конкурс ще даде възможност да се представят по-широк кръг възможни концепции за експониране на посочения археологически обект. Вашата позиция ще бъде от съществено значение за изготвянето на планово задание за подготовката и провеждането на конкурс, както и за определяне на конкретните ангажименти на държавата и общината по реализацията на проекта”, се казва в становището на министъра до кмета на Казанлък Стефан Дамянов. От своя страна градоначалникът инициира създаването на комисия от специалисти за изготвяне на становището, поискано от Министерството на културата. Предстои да бъде сформиран и комитет от учени, общественици, деятели на културата и туризма от държавни, обществени и частни организации за подкрепа на проекта.
Дамянов допълни, че Министерството на културата е потърсило компетентното становище и на Националния археологически институт и музей при БАН и Центъра за тракология.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: