Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Приключи проектът „Да усвоим жестомимичния език”, разработван в Казанлък

Приключи разработвания в Казанлък проект „Да усвоим жестомимичния език”, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново. 12 са курсистите, които се явиха на изпита, след успешно положения курс на обучение за усвояване на жестомимичния език. В изпитната комисия бе и Миряна Мошева – координатор на Националния методически консултативен център. Тя посочи, че на едно лице с увреден слух се полагат безплатно 10 часа годишно преводаческа услуга. По нейна информация тези хора трябва да са с над 50 % намалена работоспособност.
”Към момента Съюзът на хората с увреден слух разполага с 500 преводачи, като не можем обаче да посочим колко хора се нуждаят от услугата. При всички случаи не стигат преводачите”, казва Мошева. Тя допълни, че за целта е отпечатан речник с 4500 думи, който е в помощ на всички, които изучават жестомимичния език. По нейна информация първият такъв речник е бил със 700 думи, а вторият с 3000 думи, отпечатан през 1996 година.
„Успешно издържалите изпита получиха легитимни документи, които ще им позволят да бъдат преводачи на хора с увреден слух. Сред участниците в проекта имаше и експерти от дирекция “Социално подпомагане”, както и ресурсни учители.
По информация на Милка Тенева –главен експерт “Социални дейности” в община Казанлък, финансирането на проекта се осъществява по линия на общината.
Целта на проекта „ Да усвоим жестомимичния език” е в ускорен и кратък срок чуващи и хора с намален слух да усвоят основните закономерности на българския жестомимичен език от обогатения речник за 3000 думи и жестове. „Това ще им позволи непосредствено да комуникират с хора със слухове проблеми, както и да могат да извършват преводачески услуги”, съобщи Милка Тенева.
По нейна информация стандартните правила на ООН за равнопоставеност на хората с увреждания налага правилото за достъпност, т.е. използване на жестомимичния език за подпомагане комуникацията и информацията при хората с увреден слух. Решение на Европейския съюз от месец ноември 1998 г. призна жестомимичния език за официален за тази общност.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: