Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Започна националната подписка за Севтополис

На 1 юни сдружение „Национално обединение съхрани българското” стартира дългоочакваната национална подписка в подкрепа на изключителния проект за реставрирането на древния тракийски град Севтополис, съобщиха за Агенция "Фокус". Подписката е качена на сайта на инициативата „Севтополис” (www.sevtopolis.info) и на сайта на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, (www.suhranibulgarskoto.org). От тези адреси всеки, който има желание, може да изтегли специална бланка, с която да заяви своята подкрепа.
След старта на инициативата за популяризиране и реализация на проекта през месец септември 2007 г. и няколкото съпътстващи я прояви, нейните създатели и организатори в лицето на сдружението и автора на проекта, арх. Жеко Тилев, слагат началото и на национална подписка за спасяването на града на тракийските царе до Казанлък. Нейната цел е да направи съпричастни всички, които имат желание проектът да стане реалност и да върне на България загубеното от историческото й наследство с потапянето на Севтополис под водите на язовир „Копринка”.
Инициативата за разкриването и реставрацията на древния тракийски град Севтополис започна през септември 2007 г. и досега се разви в няколко последователни етапа, целящи представянето и популяризацията на историята на Севтополис и проектът за неговото реставриране. За целта бяха проведени няколко кампании, създаден бе специален уеб сайт на инициативата, проектът беше представен неколкократно в общественото пространство и успя да получи подкрепата на редица държавни институции и публични личности, европейски депутати, кметове, археолози, архитекти, академични среди, издатели, музиканти, журналисти, заявили официално своята подкрепа за неговото реализиране. Проектът получи и изключително широка медийна изява като негови официални медийни партньори станаха БТА, БНТ, БНР, агенция „Фокус”.
За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 г. при изграждането на „Копринка”, но независимо от огромното си културно значение, остава под водите на язовира. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение, твърдят археолози.
Реализирането на проекта „Севтополис”, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Агенция "Фокус"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: