Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Уникален автопортрет на Дечко Узунов може да се види в родната му къща-експозиция

В родната къща–експозиция “Академик Дечко Узунов” в етнографски комплекс Кулата в Казанлък се съхранява уникален автопортрет на художника, каза в “Посоки”, съвместната рубрика на Държавната агенция по туризъм и радио “Фокус” Яна Танева, уредник в Художествената галерия в града.

 

Това е един от последните му автопортрети, разказва Танева. “Той много малко се е рисувал, може да се каже, че това е авторът, чиито автопортрети се броят на пръсти. Един такъв има в Националната художествена галерия, а другият е при нас”, добави тя.
В експозицията могат да бъдат видени и още две рисунки, на които Дечко Узунов се е нарисувал. “Ние се гордеем с това, че имаме от тези малко на брой автопортрети на художника”, каза още Яна Танева.
Къщата представлява пълно копие на родния му дом и една допълнително построена сграда – изложбена зала. В четирите стаи на етажа на къщата са показани 21 живописни творби, свързани с жизнения път на художника, от по-ранни работи, до по-късни маслени платна. Там са изложени и снимки на Дечко Узунов със семейството му и с различни хора, с които е контактувал. Там е и картината, на която е нарисувал родната си къща. В изложбената зала сме показали по-нови работи, по-скоро сме показали една почти цяла експозиция акварели и много негови рисунки - общо 42 творби – акварел и рисунка, каза Яна Танева.

 


 Всички племенници на академик Дечко Узунов са художници и са дарили негови и свои творби на Родната къща–експозиция “Академик Дечко Узунов” в Казанлък, каза в “Посоки” съвместната рубрика на Държавната агенция по туризъм и радио “Фокус” Яна Танева, уредник в Художествената галерия в града.
Творби на Дечко Узунов са подарили неговите племенници Атанас и Христо Нейкови. Това са доста ранни работи – едната е мадона, с която Дечко Узунов е защитил професурата си, другата е портрет на майката на художника, “Шопи” и един портрет на инженер Нанчев, разказва Танева. “Тези четири картини двамата братя подариха в памет на своите родители”. Доста по-късно, племенниците от страна на другата сестра на бай Дечко, Пеньо и Елена Вълчанови са подарили свои творби в памет на своята майка, тъй като всички племенници на Дечко Узунов са художници. “В приземния етаж са подредени творбите на Елена Вълчанова, Пеньо Вълчанов и на другите му двама племенници Атанас Нейков и Христо Нейков. По този начин сме показали всички наследници на бай Дечко”, каза още Яна Танева.

 


Родната къща на Дечко Узунов не се е намирала там, където сега е къщата- експозиция, каза в “Посоки” съвместната рубрика на Държавната агенция по туризъм и радио “Фокус” Яна Танева, уредник в Художествената галерия в града. Истинската му родна къща се е намирала в центъра на града и много отдавна е била съборена. Тази е създадена от архитект Пейо Бербенлиев по планове, запазени в общинските регистри и по спомени на самия Дечко Узунов. Първата копка на къщата експозиция се прави през 1979 година, когато в Казанлък честват 80-годишния юбилей на Дечко Узунов. “Той се ласкаеше от това, че в Казанлък правят копие на родната му къща с експозиция. Имаме снимки, в които се вижда как му показваме къщата и той е видимо доволен”, каза още Танева.
Тя е абсолютно точно копие на истинската, тъй като спомените на бай Дечко за къщата, в която е израснал са били много свежи. “Дечко Узунов имаше възможност приживе да види тази къща, да уточняват с архитекта подробности. Самия той знаеше, че в нея ще има негова експозиция, негови творби”, казва Яна Танева. След смъртта му на 26 април 1986 година, Олга Узунова, неговата съпруга, дари 93 творби – маслени, акварели и рисунки, които в по-голямата си част влязоха в тази експозиция.

 

 


Родната къща-експозиция на Дечко Узунов ще бъде отворена за посетители в началото на юни, когато е Празникът на Розата и през цяло лято ще стои отворена - до средата на октомври. Това каза в “Посоки” - съвместната рубрика на Държавната агенция по туризъм и радио “Фокус” Яна Танева, уредник в Художествената галерия в града.
“За съжаление Художествената галерия в Казанлък има много малко персонал, а обслужваме една голяма експозиция в сградата на галерията”, каза Танева. “Едновременно с това трябва да отваряме и къщата на Дечко Узунов и родната къща на Ненко Балкански. През първите десет години след отварянето на експозицията през 1987 година я поддържахме с големи усилия целогодишно отворена. Но тя така и не можа да се разработи, тъй като е малко в страни от туристическите пътеки. Сега я отваряме само лятото. През зимата я отваряме само след заявка по ред съображения – поради липсата на посетители, съответно и липса на бюджетно обезпечаване”.

 

 


Мога да кажа, двете къщи-експозиции в града - на акад. Дечко Узунов и на Ненко Балкански са в прекрасно състояние, въпреки че нямаме сили, каза в “Посоки” съвместната рубрика на Държавната агенция по туризъм и радио “Фокус” Яна Танева, уредник в Художествената галерия в града.
“Трудно е, защото има дворове с тревни площи, за които се грижи един работник по поддръжката, с който разполагаме, както и с усилията на останалите служители – уредника и двамата технически сътрудници. Полагаме възможно най-добри грижи за градините и за сградите. Скоро направихме основен ремонт на покривите на двете къщи. Променили сме входа на къщата-експозиция на Дечко Узунов, който беше малко по-встрани и някак си оставаше назабележим за туристите. Сега сме изнесли на видно място, така че хората излизайки на площадчето пред църквата “Св. Илия”, веднага попадат на надписа и на входа на къщата на Дечко Узунов и сега е по-забележимо”, каза Яна Танева.

 


 

 

 

 

 

 Радио "Фокус'' - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: