Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Розопроизводители, розопреработватели и търговци договориха в Казанлък цената за розов цвят

Розопроизводители, розопреработватели и търговци договориха в Казанлък цената за розовия цвят, който ще бъде обран по време на предстоящата кампания, предаде кореспондент на радио „Фокус"-Велико Търново . След дължи дебати те решиха на розоберачите да за заплащат от 65 до 70 стотинки за набран килограм рози. По време на срещата бе договорена и изкупната цена, на която розопреработвателите ще купуват розите – 1.90 – 2 лева за килограм.

Розопроизводителите, розопреработвателите и търговците бяха единодушни, че проблемите, свързани с розопроизводството са много и срещата е трябвало да се проведе доста по-рано. Някои от търговците изразиха мнението си, че ако бизнесът продължава да се развива, както към момента, скоро Долината на розите може да загуби името си на такава. „Ние трябва да сме единни в решението си колко ще заплащаме на розоберачите и да изменяме на това. Розопреработвателите трябва да се съобразят с инфлацията и да помислят какви цени ще предложат на хората, които ще отидат при тях да купуват", предложи Митка Шивачева – розопроизводител от Казанлък. Всички обаче бяха единодушни, че не бива някой да подбива намирането на работна ръка, като вдига цената за килограм рози повече от 70 стотинки, защото така ще отнеме работната ръка на други розопроизводители.
Паралелно с уточняване цената на розите, собствениците на розови насаждения, повдигнаха въпроса и за намирането на работна ръка. Те получиха предложение розите да се берат и от групи ученици от казанлъшките училища, като подрастващите ще имат възможността да решават сами, дали се включат в брането или не. По данни на Васил Белев от фондация „Българска роза" до 10 дни училищата ще предоставят информация за броя на желаещите ученици да се включат в розобера. „Съобразили сме се със закона. В кампанията ще вземат участие тези ученици, които са навършили 16 години и имат желание да си спечелят пари. Предвиждаме до учениците да се включат в розобера в съботните и неделните дни или, ако е възможно, и в петъчните. Така ще увеличим с около 4-5 хиляди души ресурсът Ви от работна ръка", посочи Белев. След като бяха обсъдени основните моменти в предстоящата кампания, присъстващите на срещата, взеха решение да се съберат отново след нея и да предприемат навременни действия за решаването на проблемите, свързани с розопроизводството.
В Казанлъшкия регион розоберът се очаква да започне след 20-ти май, а в Пловдивския - с около 10 дни по-рано.

 

 


„Трябва да има закон за розопроизводството", категорична е Ваня Маджарова – розопроизводител, собственик на преработвателна фирма, предаде кореспондент на радио „Фокус"-Велико Търново . Според нея е единственото нормално средство, с което розопроизводители и преработватели могат по някакъв начин да декларират, че съществуват и са на пазара на селскостопанските продукти. „Законът трябва да регулира производството на розов цвят. Трябва да се определи някаква регулация на декарите с розови насаждения, както и на производството на розово масло. България има квота за 1,5 – 2 тона, но тази квота трябва да бъде регулирана и тогава ще останат хора, които наистина само с това ще се занимават", посочи Маджарова. По нейните думи само чрез такъв закон може да бъде регулирано производството на рози. „В цял свят селското стопанство съществува чрез субсидии. Няма ли субсидиране, ще се случват все по-често такива срещи като днешната, на които се водят дълги разговори и се въртим в кръг. Никъде селското стопанство не е печелившо в света, но се подпомага от субсидии", допълни Ваня Маджарова.
По нейните думи розопроизводители и преработватели губят като няма закон за розопроизводството, защото няма регулирани изкупни цени и цени за преработка. „В един момент може би ще затрием не само като наше българско традиционно производството, ами то ще стане непечелившо. След време, като че ли, ще говорим за история на розопроизводството, а не като нещо настояще", изрази притесненията си Маджарова.

 

 


„Приемам идеята учениците от горен курс, които са навършили 16 години и искат, да се включат в кампанията по обиране на розовия цвят", заяви за радио „Фокус"- Велико Търново розопроизводителят Спас Момов, който притежава 600 декара розови насаждения край селата Шейново и Ясеново, община Казанлък. Момов обаче посочи, че включването на младежите в розобера ще рефлектира на организаторските дейности на производителите, тъй като учениците ще работят само в събота и неделя и най-вероятно и в петък, а всеки ден розовият цвят е различен като количество в градината. „Ще се получи така, че в дните, когато имаме помощ от учениците, ние ще трябва да освобождаване част от работниците си, което означава пълна реорганизация на цялото розово поле. По този начин ще ощетим или ще се наложи да съкратим някои от работещите", коментира Момов. Той допълни, че ще бъде по-добре, ако учениците и училищните настоятелства приемат предложението младежите да работят и през другите дни. „Според мен тази година ще се видят грешките в организацията и следващата година нещата могат да придобият друг вид, затова нека не бързаме с коментарите. Като цяло в почивните дни винаги има повече розоберачи, защото тогава хората в предприятията не работят. Според мен при една добра организация, няма да е проблем учениците също да работят и тогава не мисля че ще има загуба на работници", коментира Спас Момов. Той приветства идеята за включване на младежите в кампаниите, не само на рози, а и други. „Според мен ще има ученици, които по собствено желание ще дойдат на розобера. Не мога да прогнозирам, дали ще са малко или много, но при всички случаи това да работят е добре. Трудът е достатъчно възпитателен сам по себе си. Ако погледнем нещата от друг аспект, парите не са най-важното в случая. Друго е важното-учениците ще се научат на отговорност и труд, но смятам, че всеки ученик може да си изкара добри пари от розовите кампании", заяви Момов.
По негова информация се очаква кампанията в казанлъшкия край тази година да започне около 20-ти май. Миналата година розоберът продължи между 20 и 30 дни в различните населени места.

 


„Бизнесът с рози е в колапс, той се разводнява и не е централизиран", заяви за радио „Фокус"-Велико Търново Методи Стефанов – директор „Мениджър и суровини" във фирма – производител на етерични масла, екстракти и хранителни добавки. По неговите думи този вид бизнес се нуждае от правила, „както е и в другите браншове".
„Трябва да има браншова организация на розопроизводителите, която да контактува с розопреработвателите и търговците на розово масло. До сега този бизнес беше оставен на произвола на съдбата и всеки беше като свободен електрон в него. С нарастване на многото декари с рози, сме пред прага на един голям хаос в цялата Розова долина. Това е така, защото няма точна представа от декарите, които са засадени, в това число и колко работна ръка ще трябва да бъде намерена, за да се обере цвета. В този ред на мисли и преработватели и производители са на тъмно. Този проблем може да бъде решен със създаването на браншови организации, които да контактуват помежду си, за да може да се предвиждат и решават наболелите проблеми. Един от тези проблеми е розобрането. Ясен е проблемът, че няма достатъчно хора. Конструктивното му решение е в дадените региона да има местни организации на розопроизводителите, които да бъдат обединени в една национална организация и така да се планира и решава основният проблем.", посочи Стефанов

По думите му бизнесът с рози се разводнява, а не е централизиран. „Структурата в нашия бизнес винаги в годините е била от горе надолу. На върха са стояли няколко търговеца с множество предприятия, които преработват цвета, и още хиляди розопроизводители. В момента с растежа на розопроизводителите растат и розопреработвателните предприятия, които се опитват да играят ролята и на търговци.
При една такава конкуренция, вместо да се вдига цената на розовото масло на външния пазар, тя пада. Това е така, защото хора, които не са били на външния пазар, не знаят как се търгува, а искат да влезнат в този бизнес. Тези хора си мислят, че единственият начин да влезнат е като свалят цената, а истината е, че този бизнес е клубен бизнес. Както в България са 4-5 основните фирми, които изнасят розовото масло, така и в световен мащаб фирмите се познават абсолютно всички. Това е бизнес, който се работи на доверие и не се влиза в него лесно. Когато някой от този клуб е доволен от своя доставчик, той няма да го смени, дори и да му се предложи по-ниска цена. Много трудно е някой друг да влезе на пазара", категоричен бе Методи Стефанов
„Нормалната цена за труда на розоберачите е 0.60 лева за килограм", коментира за радио „Фокус"-Велико Търново Методи Стефанов – директор „Мениджър и суровини" във фирма – производител на етерични масла, екстракти и хранителни добавки. По негови предположения изкупните цени на розовия цвят ще са около 1.80 – 2 лева. „Изкупната цена на розовия цвят, като се има предвид добрата година, която се очертава, ще бъде около 1,80 лева средно за цялата кампания. В масовия цъфтеж цената ще падне, а в ранния ще е тази", посочи Стефанов. Той бе категоричен, че трябва да има законова норма за розопроизводството. По думите му в момента в една част от предлаганите законопроекти има добри предложния, а в друга - не толкова, което е причина да не се е стигнало до правеното на Закона. „Браншът е разделен от пълното му отрицание до пълното му приемане. Трябва да се работи доста усилено в тази насока. Мнението ми е, че трябва да има закон, но не в този вид, в който се предлага сега", подчерта Методи Стефанов.
По думите му, все още няма законов механизъм, който да определи цената, която ще се заплаща на розоберачите или да наложи санкции на тези розопроизводители, които не се съобразят с общото решение на останалите. „Тук оставяме нещата в ръцете на работниците и нещата зависят от етиката им, дали ще останат при работодателя, при който са започнали кампанията, или ще отидат при друг по време на розобера", коментира Стефанов

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: