Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Включват розопроизводителите в системата за национални доплащания

"Тази година розопроизводителите ще бъдат включени в системата за национални доплащания - това бе отговорът на министър Нихат Кабил след изпратеното от мен и Марко Мечев писмо, в което запитахме какво предвижда Министерството на земеделието и продоволствието за стимулиране на това производство" , заяви на пресконференция в Казанлък депутатът от БСП в 40-ото Народно събрание Иван Гороломов, предаде кореспондент на радио "Фокус" - Велико Търново . Гороломов коментира, че това е успех и за местната фондация "Българска роза". "Оттук нататък ние ще следим с колегата в какви срокове и по какъв начин ще се изпълни този ангажимент от Министерството на земеделието. Искам да допълня, че на въпроса ни какво се прави за регистрацията на географското понятие "българско розово масло", е отговорено, че процедурата е задвижена, като необходимите документи са набавени и е започнат процесът по регистрация на географското понятие в Европейския съюз. Това е много важно, защото става въпрос за европейска марка, която ще гарантира качеството на продукта", коментира Гороломов. Той информира, че е спечелен е проект и в процедура на закупуване е специализирана апаратура за създаване на специална лаборатория за окачествяване на розовото масло.
По думите на депутата в процедура на уточняване са средствата, които ще получават розопроизводителите чрез системата за национално доплащане.
Иван Гороломов припомни, че два са основните проблеми при производителите на рози. Първият е свързан с необходимостта от набирането на работна ръка за кратко време, като изчисленията показват, че за 20 – 25 дни са необходими около 72 000 работници. По думите на депутата вторият проблем е във финансовото подпомагане на розопроизводителите в качеството им на земеделски производители.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж