Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Все повече хора полагат грижи за военните паметници в Казанлъшко, твърди д-р Косьо Зарев

„Все повече са хората, които полагат грижи за стопанисването на военните паметници в община Казанлък и не само в нея”, заяви пред кореспондента на радио „Фокус”- Велико Търново директорът на Исторически музей „Искра” доктор Косьо Зарев. Той бе категоричен, че историята е много надълбоко в сърцето и душата на българина и изрази радостта си, че все повече родители водят децата си да разглеждат паметниците. По думите на д-р Косьо Зарев един Левски никога няма да бъде забравен, тъй като той е кумир за българина.
Относно стопанисването на военните паметници, директорът на Историческия музей в Казанлък заяви, че тези, които се намират в района на селищата, за тях се грижат съответните кметства. „В музей „Искра” имаме специална картотека със снимките и информация са паметниците. Хубавото е това, че през последваните години се откриват все нови и нови паметници, посветени на загиналите във войните. Такива открихме скоро в село Копринка, миналата година в село Горно Черковище, сега работим по изработването на паметник в село Шейново”, посочи д-р Зарев. Той допълни, че населените места, в които досега не е имало военни паметници, вече се стремят да изграждат такива. Директорът на исторически музей „Искра” в Казанлък изрази притеснението си, че няма кой да се грижи изцяло за големите паметници. „Има военните организации, които се опитват да ги стопанисват, но те няма да успеят, тъй като не разполагат с достатъчно добра финансова възможност. По принцип паметникът трябва да се наблюдава, да се почиства, периодично да се опресняват буквите, ако е необходимо да се изписват с бронз. Ако има нещо счупено по него, да се възстанови. Все ми се струва обаче, че е по-добре сега, когато за паметниците се грижат няколко организации, кметствата, музеите”, посочи д-р Зарев. Той подчерта, че през последните години се полагат грижи за паметниците. „Постановлението на Общинския съвет в Казанлък задължава музея и главния архитект, при откриването на нов паметник, да си дадат мнението за него. Това е много правилно, защото главният архитект изказва мнението си как да бъде разположен паметника, а историческият музей дава признанието на паметника”, заяви още Зарев.
Той не отрече, че посегателство към военните паметници има, но с разочарование посочи, че обект на злоупотреба са и другите такива обекти в страната ни. „За жалост при тези, които са направени от бронз, има посегателства. Например бронзовият венец, който се намираше на Паметника на загиналите във войните, разположен в парк Розариума в Казанлък, бе разбит и откраднат. След това венецът бе намерен и върнат отново на мястото си. След известно време пак го откраднаха. Най-голямата трагедия е, че паметниците от бронз биват продавани за скраб. Затова решихме, че на много от паметниците,ще изписваме буквите от мрамор”, посочи д-р Зарев.
По негова информация Общински съвет –Казанлък отделя от бюджета на общината пари за стопанисването на паметниците, но поетапно.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: