Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Една достойна българка

 На деня посветен на жените ще обърнем внимание на една от достойните българки – 82 годишната Анка Джеферова. Тя е била участничка в доброволческата дружина към 23-и Пехотен шипченски полк и е една от жените, пред подвига на които можем да се поклоним.

Малко известен е фактът, че доброволческата дружина към 23-и ПШП – Казанлък е наброявала над 450 души, от които 82 момичета – най-много от всички доброволчески дружини в страната. Наред с казанлъчанката Анка Джеферова, която е влязла във войската 15 годишна, ще споменем и имената  на Мария Рашева и Лалка Чолакова, които и до днес пазят жив спомена от онова време. Българската история не познава такова масово участие на жени във войските по време на войните за национално освобождение и обединение.  Част от своите спомени Анка Дежеферова описва в доклада си за събора по случай 65 годишнината на участничките във войната против фашизма.

Останала сирак от малка, самата Анка Джеферова  се определя като борбен човек. Освен всичко тя е оставила името си и сред  казанлъшките занаятчии. Занимавала се както с дърворезба, така и с бижутерство и днес казанлъчанката продължава да твори изкуство. Сега тя създава  красиви рози от плат, които привличат окото с традиция и очарование. А повече от хубаво е, че талантът й на творец, както  и този на съпруга й,  са се предали  и на поколенията. А когато пък  не твори Анка Джеферова е пред компютъра. И наистина от човек като нея има какво да научат поколенията!

текст: Деница Цонева

 

 

ФИКСИНГ БНБ