Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Българка взе хляба на американци

 
Ваня Стоянова е едно от най-популярните имена в създаването на трейлъри за книги на американския пазар

София /КРОСС/ С трейлъри вече се рекламират не само филми, но и книги. Буктрейлърите са популярно средство за предизвикване на интереса към предстоящите издания на книжния пазар. Никое уважаващо себе си издателство вече не пуска книга, особено когато е ориентирана към младежката аудитория, без предварително да е подгряло интереса на читателите със специално създаден трейлър, който изразява визията на автора и на издателите за книгата. Сред най-търсените автори на такива буктрейлъри в САЩ е младата българка Ваня Стоянова, съобщават от издателска къща "Кръгозор".

 

Ваня е родена в Казанлък, но през 1996 г. се премества заедно със семейството си в Атланта, САЩ. Тя е професионален фотограф и се е специализирала в създаването на оригинални трейлъри за книги, ориентирани предимно към младежката аудитория. Сред последните й проекти са трейлъри за някои от най-популярните американски автори на тийнейджърска литература, и по-специално в жанра ърбън фентъзи, по който полудяха младежите от цял свят. Създателка е на трейлърите на някои от най-хитовите автори в този жанр като Ками Гарсия и Маргарет Стоъл (Beautiful Creatures), Касандра Клеър (Clockwork Angel), Холи Блек (White Cat) и др. Ето само някои от заглавията на книгите, които вкараха отново тийнейджърите в книжарниците и за популяризирането на които помагат и трейлърите на Ваня: Gardian of the Gate от Мишел Цинк, Shadow Hills от Анастасия Хопкус, Sea от Хайди Клинг, Infinite Days от Ребека Мейцел, Everlasting от Анджи Фрезиър, Personal Demons от Лиза Десрошер, The Iron Witch от Карън Махони, Invicible Summer от Хана Московиц и др.

 

Последният й хитов трейлър, който се появи в цялата световна мрежа, е по първата книга от новата поредица на Касандра Клеър, Clockwork Angel, но най-голяма известност й донася трейлърът на Beautiful Creatures ("Прелестни създания", изд. Кръгозор) книгата, обявена от Amazon.com за най-доброто младежко произведение за 2009 г. Може да го видите ТУК.

 

Американският издател на "Прелестни създания", Little Brown, прави свой официален трейлър, но повечето страни, в които излиза книгата, избират да я промотират с варианта на Ваня. Самите авторки също са влюбени в него, както и в цялата работа на българското момиче. Ваня ги съпровожда на турнетата им в Америка и в момента работи по трейлъра за втората част на тяхната поредица, Beautiful Darkness, която ще излезе в края на 2010 г. в САЩ, а у нас - в началото на 2011 г.
Освен трейлъри на книги Ваня прави рекламни дизайн на корици и рекламни материали - брошури, плакати и др. - на книгите от любимия си жанр.


Интервю с талантливата нашенка ще има в утрешния брой на в-к "24 часа"

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС
 

ФИКСИНГ БНБ