Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Българско Мерло със златен медал от Международен конкурс за вина


 Българско Мерло 2009 от  най- младата винарска изба в село Коларово, Харманлийско, собственост на старозагорския бизнесмен Стоян Стоянов спечели  специалния приз  и златен медал  за най-добро вино в проведения  в средата на април във френския град Бур Международен конкурс за вина и високоалхоколни напитки  Citadellesduvin . Специалният приз, с който е отличено българското Мерло от Калорово е еквивалент на българския ритон. Мерлото от района на Сакар планина стана първото българско вино, отличено със специална награда. Тази награда се присъжда само на вина, получили златен медал, които са събрали необходимия брой точки. Като специална награда се дава само на 1 вино от страна.

Тази година са присъдени 46 златни медали, 82 сребърни, 102 бронзови медали и 15 специални награди. Освен  виното от  Коларово,  в конкурса в Бур  още  2 български вина печелят сребърен медал и  две -бронзов медал. Любопитен факта e че Мерлото, спечелило златния медал е от винарна, която за първа година вади своя продукция и за първи път стопанинът й Стоян Стоянов изпраща проби за участие в престижния форум.

Наградите от френския винен  конкурс бяха официално обявени на 25-ти май в Хонг Конг, по време на откриването на изложението Vinexpo . Френското винено изложение, провеждано в Бур е с 10 годишна история,  но въпреки това вече се е превърнало  в едно от  водещите международни винени изложения, в което участват вина от 5 - те континента. В тазгодишното му издание се представиха 800 производители на вина от 35 държави.

Всяко едно от предложените вина са оценявани по 100 бална система от компетентно 35 членно жури от 27 страни. Българският представител в журито бе Митко Димов.

Повече информация за конкурса може да се намери в специалния сайт на изданието:  www.citadellesduvin.com

Деляна Бобева www.dariknews.bg