Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Голямо количество взривни вещества и боеприпаси са открити в Стара Загора при акция “Безхаберниците”


 Резултатите от проведената на 13.05 и 14. 05. 2010 г. акция на ГДБОП и сектор “Противодийствие на икономическата престъпност” при  ОДМВР – Стара Загора бяха оповестени на проведената днес пресконференция от директора на ОДМВР комисар Алекси Алексиев и наблюдаващия  прокурор Гриша Мавров от Районна прокуратура – Стара Загора. 

Общоопасните средства са открити  в складова база в местността “Голеш” – източно от Стара Загора. При извършения оглед е установено, че в склада се съхраняват 15 чувала с 431 кг метателно взривно вещество (артилерийски барут на пръчки) и 159 сандъка, съдържащи 321 броя различен вид артилерийски боеприпаси (артилерийски изстрели, инертни снаряди, осколочно-фугасни снаряди и мини).   74 от боеприпасите съдържат пиротехническа смес, снаряжени са капсулни втулки и/или с  взриватели и представляват боеприпаси по смисъла на ЗКВВООБ, а останалите са  инертни снаряди – за учебни цели.  
 


Складовата база е наета и ползвана от юридическо лице, със собственик С. Х. на 30 години от Стара Загора– съобщи комисар Алексиев. Фирмата не притежава издадени от полицията разрешения за извършване на дейности с взривни вещества и боеприпаси на територията, обслужвана от РУ “Полиция” – Стара Загора, както и каквито и да е други разрешителни и лицензи по ЗКВВООБ. В хода на разследването е установено, че боеприпасите са собственост на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и са предадени след проведен търг -  като негодни на друга фирма, осъществяваща търговска дейност с отпадъци от цветни и черни метали.  “В договора изрично е упоменато, че боеприпасите следва да бъдат негодни и утилизирани. Вместо утилизирани боеприпаси, обаче, на фирмата са предадени и годни снаряди, които са съхранявани незаконно в непригодения и необезопасен склад, където са разглобявани” – заяви комисар Алексиев.  За случая е уведомена Районна прокуратура – Стара Загора и е образувано досъдебно производство, по което продължават да протичат процесуални действия. “С.Х. е  привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 339, ал.2  във вр. с ал. 1 от НК, за което законът предвижда от 3 до 10 г лишаване от свобода. Същото обвинение е повдигнато и на съучастникът му - 45-годишният Т.И. от Хасково” – съобщи прокурор Мавров. С постановление на Районна прокуратура двамата са задържани за    72 часа и е внесено искане да им бъде взета мярка за неотклонение “Задържане под стража” .  За 24 часа е задържан третия  участник в групата -  39-годишният С.Р. от София и предстои събирането на доказателства за привличането му като обвиняем по досъдебното производство.


 
Работата по установаване произхода и начина на придобиване на боеприпасите и кръга от лица, съпричастни към извършеното престъпление продължава.

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – СТАРА ЗАГОРА

На 13.05. и на 14.05. 2010 година е извършена акция на ГД”Борба с организираната престъпност” и сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР – Стара Загора под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора. При акцията в складова база в местността „Голеш” – източно от гр.Стара Загора е открито голямо количество взривни вещества и боеприпаси.
Образувано е досъдебно производство срещу Неизвестен извършител за престъпление по чл.339 ал.ІІ от НК.
По досъдебното произоводство е извършен оглед, при който са установени и иззети като веществени доказателства 15 чувала с 431 кг метателно взривно вещество /артилерийски барут на пръчки/ и 159 сандъка с различни видове артилерийски боеприпаси. Извършен е оглед на иззетите веществени доказателства. Назначени са множество експертизи.
По делото като обвиняеми са привлечени две лица - С.Х. на 30 години  от гр.Стара Загора и Т.И. на 45 години от гр.Хасково. По отношение на тях с постановления на РП – Стара Загора е постановено задържане за срок до  72 часа. В РС – Стара Загора е внесено искане за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража”. В момента се изяснява съпричастността към престъпната дейност на трето лице – 39 годишния С.Р. от гр.София.
Разследването по досъдебното производство се провежда разследващ полицай Петя Христова при ОД на МВР – Стара Загора и се ръководи от Районна прокуратура – Стара Загора – прокурор Гриша Мавров.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: