Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

170 години от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 През май се навършват 170 години от рождението на легендарните войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Любопитна и малко известна подробност е, че двамата се раждат в един и същ месец  - първият е роден на 10 май 1840 г., а вторият – на 11 май с.г.

Това сякаш предопределя общия им житейски път и общата им патриотична кауза. Краткият живот и на двамата завършва почти по едно и също време - Хаджи Димитър загива геройски на в.Бузлуджа на 18 юли 1868г., а Стефан Караджа, тежко ранен в боя в местността Канлъ дере, е пленен и умира в Русенския затвор на 31 юли 1868г.

По случай годишнината от рождението на двамата воеводи Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа” представя пред казанлъшка публика две истински реликви – техните еднакви револверни саби, които се събират за втори път след гибелта на четата през 1868г. Светините са предоставени от фондовете на Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Варна и за първи път са експонирани заедно в Плевен в навечерието на 3 март 2009 г.

Револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа могат да се видят от казанлъчани в залата на Художествената галерия. Тяхното представяне ще стане на 14 май (петък) в 16, 30 часа.

Във връзка с тази годишнина Национален парк- музей „Шипка-Бузлуджа” организира среща-разговор с проф. д-р Илия Тодев от Института по история към БАН. Темата на срещата ще бъде „Проблеми на българското Възраждане” и ще започне от 14.00 часа на 14 май в залата на Исторически музей „Искра”.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: