Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Светлозар Стоянов спечели „Оскар” за литературен дебют


 Младият писател и журналист от вестниците „Искра” и старозагорският „новината” Светлозар Стоянов взе голямата награда в раздел “Проза” на ХХХVІІІ-ото издание на Националния конкурс за дебютна литература “Южна пролет 2010“, чийто домакин е Хасково.  Дебютантът бе отличен за сборника си с разкази “Втора класа”. Светльо отнесе от града със Света Богородица статуетката „Бронзов Пегас“, връчена му лично от председателя на журито проф. Боян Биолчев. Колеги на Биолчев в журирането бяха хасковската поетеса Ели Видева, писателката Здравка Евтимова и университетският преподавател Ани Гюрова.
 


“Най-голяма конкуренцията тази година беше в раздел “Проза”, тъй като книгите на начинаещите прозаици бяха изключително силни, а и процентното съотношение на белетристичните книги бе доста голямо спрямо поетичните в сравнение с предходните години”, заяви от сцената на хасковския театър „Асен Златаров“ проф. Биолчев, председател на журито за пета поредна година.

“Когато прочетох “Втора класа”, казах на колегите от журито, че другите участници имат талант на писатели, който трябва да развиват, но този вече е готов”, похвали проф. Биолчев дарбата на Светльо.

“Не вярвах допоследно, че ще получа тази награда, защото слуховете в Хасково спрягаха други имена за победители в раздел “Проза” и сред тях не беше моето”, сподели от сцената Светльо и допълни, че няма зад себе си литературното лоби на големите издателства, тъй като зад “Втора класа” стои скромното казанлъшко издателство “Ирита”.

Светлозар е завършил българска филология и етнология, и специализира журналистика в ПУ “Паисий Хилендарски”. Бронзовият „Пегас“ в “Южна пролет” е седмата му литературна награда. Преди това Светльо е печелил втора награда в Националния конкурс за есе на името на Цветан Стоянов, организиран от НДК в рамките на Салон на културата 2003, първа награда в XXV Национален студентски литературен конкурс (Шумен, 2000), втора награда в Национален конкурс за есе "Югоизточна Европа - нашето общо бъдеще" (София, 1999), "Почетен знак" - първа награда на конкурса за проза на в. "Пловдивски университет" (Пловдив, 2000), "Почетен знак" - трета награда на конкурса за проза на в. "Пловдивски университет" (Пловдив, 1999).

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: