Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ученик от Павел баня получи оценка 5 на Националната олимпиада по техническо чертане

 Павел баня. Иван Керанов от Павел баня, който завършва средното си образование в Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт (ПГТТМ) в Казанлък, изкара оценка 5 на XXV-тата Национална олимпиада по техническо чертане, провела се в Пловдив на 9-ти май, предаде кореспондент на радио „Фокус” – Велико Търново.

Успешно той се е справил с двете задачи: да начертае детайл по натура с нужните проекции и разрези, и да начертае детайл от сборен чертеж от детайли. Дванайсетокласникът участва в състезанието за втора поред година, след отлично представяне на Областните нива в Стара Загора. През 2008 година той е получил същия резултат и си е поставил за цел да продължава напред.
Олимпиадите по техническо чертане се провеждат за ученици в три групи: до 8 –ми клас, 8-12 клас – чертане на ръка, и 8-12 клас – чертане с помощта на компютърни програми. Иван, който участва във втората група, споделя, че когато чертае, усеща удовлетворение и свобода на духа. „Харесваше ми още от малък да се занимавам с това. Дядо ми е бил учител по рисуване, а баща ми е завършил Техникум по механотехника. Може би от тях съм наследил интересът си към чертането и рисуването, защото аз обичам и да рисувам, предимно графика”, заяви дванайсетоласникът.
Първите си опити по технически чертане той прави в 6-ти клас в СОУ”Христо Ботев” в родния си град, а по –задълбочено започва са се занимава в 9-ти клас. Негов учител по техническо чертане и до днес е инж. д-р Дечко Пейчинов – преподавател в ПГТТМ. „Благодарен съм на него и родителите ми за подкрепата, която ми оказват. С г-н Пейчинов работим и в извънучебно време”, казва Иван, на който му предстоят кандидатстудентски изпити. Макар, че оценката от Националната олимпиада по техническо чертане няма да бъде призната за прием във ВУЗ, тя ще му даде предимство. Абитуриентът иска да учи „Машинна техника и технологии” в Техническия университет в София.

Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 13.12.2019


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: