Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ОУ „Мати Болгария“ отбелязва 30 години от своето създаване

През 2020 година ОУ „Мати Болгария“ отбелязва 30 години от своето създаване. То е първото училище в България под егидата на Общонародно движение „Мати Болгария”. Училището е създадено на 15.06.1990 г. с решение на ИК на ОбНС в Казанлък. По инициатива на учителите на 1 ноември 1990 г е проведено общоградско тържество, с което е възстановено честването на Деня на народните будители. Този ден става патронен празник на училището.

На 14.02.1991 г тържествено е прието името „Мати Болгария”, което е заглавие на едно от най – известните произведения на възрожденския будител и книжовник Неофит Бозвели. Кръстник на училището става писателят Петър Константинов, председател на Общонародно сдружение „Мати Болгария”.

През 1992 г. в училището е възстановена традицията за издаване на независим училищен вестник „Лексикон“, който излиза и до днес. Преди 9 години е сформиран мажоретен състав, чийто ръководител и до днес е Теменужка Иванова.

Гордост за училището са постиженията на учениците, заели призови места в национални олимпиади и състезания по биология, география, музика, гражданска защита, математическо кенгуру, „Знам и мога“, както и в националните конкурси за рисунка „Малките нашенци“, „Наследници на Дечко Узунов“, „Моите детски мечти“. Славата на малките художници от „Мати Болгария“ се носи в Южна Африка, Япония и Македония.

През годините възпитаниците на училището имат и забележителни спортни успехи. ОУ „Мати Болгария“ представи Република България на Световните ученически игри по лека атлетика в Бордо – Франция през 2007г. Традиционно успешни са участията на училищните отбори в републикански, областни и зонални първенства по футбол и лека атлетика.

ОУ „Мати Болгария“ винаги е давало възможност за участие на своите ученици в различни области и в различни дейности чрез работа по проекти, в това число и международни. Училището беше партньор на община Кохани  в проекта „Система от състезания по математика“. През годините са реализирани проектите „Дъга“ за представяне на обичаите на различните етноси,  „Покажи ми твоето училище, аз ще ти покажа своето“ - съвместно с партньори от Испания, Франция, Словения, Полша, Румъния, Гърция и Турция. Последният международен проект, в който училището е водеща страна-координатор, е „Сподели моята емоция“ по „Еразъм+“ -   за споделяне и обмен на добри педагогически практики.
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: