Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Време е за жътва на лавандула


Самодейци от читалището в село Горно Изворово, община Казанлък символично дадоха старт на лавандуловата жътва. Ритуалът бе пресъздаден влавандуловото поле край селото. Председателят на НЧ „Отец Паисий-1931“ - Надежда Пенчева поясни, че Горно Изворово освен в розопроизводството, има традиции и в отглеждането на лавандула.

Преди години в селото е имало близо 3 хиляди декара лавандула, като времето за нейната жътва е от 1 юли до края на месеца. Близо 90 души от селото са били берачи, в годините, когато то е било многолюдно. С годините, обаче, броят на жителите на село Горно Изворово намалява, намаляват и декарите лавандула. Днес в полето край селото се отглеждат близо 40 декара лавандула. „Лавандулата също е един от символите на Розовата долина“, подчерта Надежда Пенчева.

Тя поясни, че традиционно прибирането на лавандулата е изцяло ръчно, но в последните години благодарение на напредъка на български и руски институти са разработени машини, които прибират лаванзулата механизирано в равнинните полета.
Лавандуловото масло, също като розовото, се използва в парфюмерийната промишленост, а стръковете лавандула са се използвали при направата на възглавници.


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:



Виж


Какво не видяхте: