Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изложба "Белязан да бъдеш такъв"


Стоян Цанев е роден на 28 февруари 1946 г. в гр.Бургас, почина на 5 февруари 2019 г. Завършва Академия за изящни изкуства във Варшава, при проф. Анджей Руджински.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия:

Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

“Идват в съзнанието ми някакви неща- може и да съм ги виждал, но в повечето случаи - не съм и създавам форма”……….. “оставям всичко на мисълта и на сърцето, на моето чувство да ме води”
Настоящата изложба показва графични творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, както и творби притежание на частни колекции.

Откриването  е  на  1 юли 2020 г. от  18:00 часа. 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж