Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Приключи срокът за получаване на заявки за Национален Конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “БЪЛГАРСКА РОЗА”


Приключи срокът за получаване на заявки за Национален Конкурс за класически, характерни и модерни танци за  купа “БЪЛГАРСКА РОЗА”, който се провежда  от  Общински  детски  комплекс „Св. Иван Рилски“. За десетото юбилейно издание на конкурса, заявиха участие 25 състава от 14 области на страната. Въпреки усложнената епидемиологична обстановка, ръководители  и  педагози изпратиха записи на  127 солови изпълнения в трите направления на класическите, характерни и съвременни танци, разделени  между  професионалните  училища  и  школите.

Целта на мероприятието е да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора, да допринесе за повишаване на мотивацията им – да  се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици ) и агресията. Конкурсът  има  за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетни таланти, като отчита постиженията им в класическия, характерния и модерния танц, както и тенденциите в тяхното развитие. Мероприятието е отворено за всички Детски комплекси, Центрове  за  подкрепа за личностно развитие, Читалища,  Младежки и студентски домове, професионални училища, частни школи, студия, клубове и групи, развиващи танцовото изкуство и популяризиращи танцовите стилове и техники.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси  на Министерството на образованието и науката. За трета година е включен  в  Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища  за  18 едногодишни  стипендии  в  3-та  възрастова  група, отпуснати  от  МОН. Той се  провежда благодарение на Община Казанлък и е част от празничната програма на ежегодния  Фестивал на розата, с който се гордеем и който е посветен на маслодайната роза и тракийската култура – емблеми на нашия град!

Членовете на журито са: Антоанета  Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски”  – София и преподавател в НУТИ - София, Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора и председателя на журито – Светлин  Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” гр. София. Журирането и определянето на победители  се  извършва  по  система, която  включва  следните  четири  критерия:

1.    Техника на изпълнение (10 компонента):
Оценява се точността в техниката на изпълнение съответстваща на стила избран от хореографа; нивото на сложност (технически умения и подготовка); оригиналността на интерпретацията; изпълнението на избраната танцова техника, синхрон, ритъм.
2.     Композиция /хореография ( 10 компонента):
Критериите включват избора на танцувалните движения и тяхната композиция, фигурите, вариациите, използването на пространството на сцената (рисунък на танца), оригиналност при използване на различни връзки и фигури.Оценява се и избора на музикален съпровод, съответстващ на стила на танца, избран от хореографа.
3.     Имидж ( 10 компонента):
Представяне, сценично / актьорско присъствие на изпълнителите, контакта със зрителите, оценяване на костюма, реквизита и грима в съответствие с идеята и стила на хореографията.
4.  Представяне / идея ( 10 компонента):
Сценичното изпълнение и неговото въздействие върху публиката чрез представяне и пресъздаване на сценични и метафорични образи, драматургия, ниво на сложност и изразност на поддръжките. Точното и цялостно изразяване на идеята в хореографията чрез експозиция, завръзка, развитие, кулминация и финал.
Класирането  ще  се  обяви  до  30.06.2020г. за  всяко  танцово направление  и    възрастова  група,  ще се присъдят  I , II и III място, като  отличилите  ще  получат  медал  и  грамота, които ще им бъдат изпратени чрез куриерски услуги.


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: