Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Надя Тончева ще разказва за "Траяна" чрез фимл в София

Заповядайте на 19 юни от 18:30 ч. в зала „Виктория“, Столична библиотека на прожекция на документалния филм „ТРАЯНА“ (1987 г.), среща с певицата Надя Тончева и режисьора Таня Доганова-Христова.

Прожекцията е част от програмата на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2020 – Наследство Българско, които ще се проведат на 20 юни от 10 ч. с партньорството на Столична библиотека. Организатори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Вход свободен. Местата са ограничени.

Филмът „Траяна“ отразява пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“, създадена в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Имат активна концертна дейност по цял свят и остават в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид. Филмът „Траяна“ е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути. Сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова. Оператор – Иван Варимезов.

„Откакто свят светува старите народни песни и свирни не потъват в забрава. Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, после Филип Кутев… Сега това прави и певческата група Траяна.“ – из учебника по музика на изд. „Булвест 2000“.

Другата новина с Надя е, че песентта и "Размисъл" вече е 12 седмица в http://top20.bnr.bg. А чрез нашето гласуване в 12-та седмица е на 12-то място.


Free Joomla Extensions
.............................................................................

НАДЯ ТОНЧЕВА е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Кариерата ѝ започва като вокалист в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“. Прави някои от аранжиментите на групата. Гастролирала като певица и пианист в много държави по света, участвала е с местни изпълнители и мегазвездата Принс на музикалните тържества в кралския двор в Мароко; със самостоятелен концерт в Париж, по повод откриване на българската експозиция в Лувъра (2015); концерт в Синсинати, САЩ, по покана на българската общност (2019). В последните години присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ – Стара Загора. Удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за изключителен принос към българската култура (2016).

ТАНЯ ДОГАНОВА-ХРИСТОВА е носител на множество награди, диригент, кинорежисьор-документалист. Тя е създател и дългогодишен художествен ръководител на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ – съставът, утвърдил името и славата на първия български композитор със своята забележителна концертна дейност по света. Тя е създател, диригент и консултант на Университетски състав за старинна музика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: