Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък чете - резултати

Празник на града. Казанлък - град на четящите хора. Маратон на четенето 2020 г.

На 2 юни завърши първият он-лайн маратон на четенето в Казанлък, организиран от Общинска библиотека "Искра". Екипът на библиотеката, воден от идеята, че в труден момент културата, респективно качествената книга, са мост между човека и света, могат да станат  любимо занимание, източник на духовно равновесие и хармония, смисъл на живот, реши в условията на пандемия да провокира своята аудитория, да не прекъсва връзката с читателите . Така се роди и идеята за маратон на четенето в дигитална среда.
В течение на месец и половина на страниците на Общинска библиотека във Фейсбук са публикувани  онлайн срещи с автори, онлайн четене на различни литературни творби, споделяне на мнения за прочетени книги, снимки и видеоклипове  на читатели с любими книги и четенето им, организирани са  различни познавателни, краеведски викторини и конкурси.

Обединени от потребността да четат, да се информират и израстват духовно, четящите хора  показаха заедно с екипа на ОБ "Искра", че са силни, интелигентни, отговорни и творчески настроени, независимо от времената и ситуациите.

Програмата бе така съставена, че да провокира различни възрасти и различни интереси в големия свят на четенето.

Безпорен фаворит по брой участия е Онлайн арт конкурсът за деца от 5 до 14 години за  илюстрация по стихотворението „Аз съм българче” , посветен на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература - Иван Вазов. Над 150 деца твориха, вдъхновени от любимото детско стихотворение, и създадоха неповторими съчетания от багри и усещане за патриотизъм. В конкурса участие взеха деца от градовете: Казанлък, Крън, Стара Загора, Русе, Плевен, Шумен, Варна, Ахтопол, Провадия, Самоков, Пловдив, Белене, Добрич и Горна Оряховица, Левски и други, обхванати в читалища, детски градини, училища и школи по изобразителни изкуства.  В начинанието особено дейна страна бяха родителите и учителите на талантливите деца. И само за един месец Библиотека "Искра" всъщност проведе национален конкурс, независимо от трудното време.

Във фотоконкурса „Четем заедно в къщи”, конкурс за часовете прекарани в уют и изолация, с увлекателно четиво, за съвместните ни четения с деца и близки се включиха 36 участника от Казанлък, Кънчево и Енина, като преобладават децата и юношите от 1 до 15 години. Най-малкият  любител на документираното четене беше 9-месечната Рая Цанева, която вече протяга ръце и към книжките на батко си.

Голям интерес се проследяваше към краеведските публикации на страницата на отдел "Краезнание", разпределени по теми както следва:„Нашият Казанлък” – 30 публикации, достигнати хора – 5 527,ангажирания /реакции, споделяния, коментари, кликвания/ – 584,общо: 6 111.„Казанлъшките вестници до 1944 г.” – 16 публикации, достигнати хора – 6 403,ангажирания – 423,общо 6 828 прочита.„Сватбени обичаи от Казанлъшкия край” – 18 публикации,достигнати хора – 2 063,ангажирания – 195,общо 2 258 ползватели. Или казано по друг начин, с помощта на цифрите: 13 993 са проследяванията с интерес  на 64-те краеведски публикации от страна на интернет ползвателите.

Не по-малък беше интересът към рубриките на отдел "Заемна за възрастни":„Пиша, следователно съм модерен”. Публикации във Фейсбук на творби, интервюта на млади български  автори..  Публикации 9, достигнати хора 973, ангажирани 120, общо 1093.„Цветните мисли на пишещия човек”.Творчество, творби, интервюта и др. на популярни и утвърдени  български и чужди автори от различни жанрове на страниците на библиотеката във Фейсбук..9 публикации, достигнати хора 710, ангажирани-101, общо 811. Мисли за книгите, библиотеките и четенето- 34 публикации,2071 достигнати хора, ангажирания-369, общо 2440. „Забравените класици”. Мисли, любопитни факти и др. за живота и творчеството на световни класици на страниците на библиотеката във Фейсбук. Публикации 13,достигнати хора 1210, ангажирания 175, общо 1385.

Най-посещаваната страница във фейсбук, респективно и с най-много публикации и прочитания,  си остава едноименната Общинска библиотека "Искра"- с 85 публикации и
56 635 достигнати хора.

Кампанията за видеоклипове„Прибери се, прочети книга. Светът е затворен”, която беше- предизвикателство към четящите хора  да заснемат как четат у дома, на балкона, в градината доведе до създаването  на You Tube канал на Общинска библиотека „Искра” на адрес https://www.youtube.com/playlist?list=PLr23hj9N4l7WZpPeGHYU0v3kfn8t3h1Eb , където и сега можете да видите видеоклиповете на библиотекари и известни български автори, които четат от своите книги или любими автори. Сред имената трябва да откроим :Христо Стоянов, Иван Димитров, Роман Кисьов, Виолета Христова, Теодора Тотева, Георги Николов и други.В заключение още малко цифри : В творческите конкурси на Общинска библиотека "Искра" в маратона на четенето "Казанлък чете 2020 година" се включиха над 220 участника.   Библиотекарите създадоха  над 350 публикации, които бяха четени 147 561 пъти. И още, и още...

А след отварянето за посетители на 14 май, Общинска библиотека "Искра" посрещна за 14 дни 2187 почитатели на традиционното четене, приятели и нови и стари на културната институция.

Затова в деня, когато празнуваме Празника на Казанлък, можем да изречем: Честит празник, четящ Казанлък!

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: