Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Затварят под карантина гурковското село Паничерево

Пациент, диагностициран с коронавирус е избягал тази сутрин от болницата в Стара Загора и се е прибрал с такси до родното си село Паничерево, потвърди за Радио Стара Загора кметът на селото Атанас Граматиков. Мъжът е на около 50 години е един от петимата жители на селото в община Гурково, които са с положителни проби за вируса. Малко преди обед полиция е издирила мъжа в ромския квартал на Паничерево, а линейка го е върнала обратно в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Издирен е и таксиметровият шофьор, който го е превозил, обясни Атанас Граматиков. Той обясни, че е трудно да се обясни на ромите в селото опасността от зараза, както и да се ограничат контактите по между им.

Граматиков посочи, че се прави всичко възможно да се ограничи заразата в селото - днес отново е пръскано с дезинфекционен разтвор, раздадени са 500 маски, и гелове за дезинфекция.

„В момента девет жители са под карантина. Очаква се по Великден да се завърнат и други хора, живеещи в чужбина“, коментира Граматиков.

Днес от полицията информираха, че през миналото денонощие в област Стара Загора са образувани две бързи производства за нарушаване на карантината. 17-годишно момче от Чирпан и 42-годишна жена  от Казанлък не са изпълнили предписание за поставяне под карантина, с което са нарушени мерки, издадени против разпространението или появата на заразна болест.

Материалите по случая са докладвани на прокуратурата, информират от областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Мъжът е в добро състояние. Това обясни директорът за болницата проф. Йовчо Йовчев. Мъжът е успял да избяга през амбулаторията за преглед на пациенти с носителство на коронавирус около 8:30ч. сутринта. Той е с тежка форма на диабет и глухота. Предстои в следващите дни да му бъде направена контролен тест за това дали все още е носител на Covid-19, заяви проф. Йовчев.

Със заповед на здравния министър на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, се въвеждат строги противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 15.04.2020 г., информират от пресцентъра на здравното министерство.

В заповедта на здравния министър се казва:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, считано от 00.00 часа на 15.04.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15.04.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

6. Дейност на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

7. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция – Стара Загора, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи и кмета на с. Паничерево за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Паничерево да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

IV. Мерките по настоящата заповед са в сила до изричната им отмяна или промяна.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: