Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Обновена: Пресконференция на Оперативния кризисен щаб в Казанлък /видео/

Два са вече телефоните, които Община Казанлък разкри по превенция на разпространението на коронавирус – COVID-19. Новият телефонен номер е 088 77 00 846. Той ще е на 24-часово разположение на гражданите, които НЯМАТ ЛИЧЕН ЛЕКАР, но имат нужда от указания какво да правят при грипоподобна симптоматика. Телефонът ще се обслужва от медицински специалисти, като целта е да се намали натиска върху здравната система в спешните кабинети и да се предотврати посещението на здравни заведения за всякакъв вид информация. Телефонът ще бъде разкрит утре (26 март) в 08:30 часа.

Остава на разположение и вече познатият на всички горещ телефон: 0700 400 56, на който могат 24-часа в денонощието да се приемат заявки от възрастни, самотноживеещи и/или болни хора за доставка на медикаменти, хранителни продукти и топла храна. Екипите по доставянето са с отличителни знаци на Община Казанлък.

Общинският кризисен щаб призовава всички граждани да спазват указанията на Националния щаб, да бъдат отговорни и самодисциплинирани към здравето си!

От снощи органите на РУ – Полиция и РЗИ работят по установяване на кръга от хора, с които е контактувал 61- годишният мъж от Казанлък, който даде положителна проба за коронавирус, съобщи председателят на Общинския кризисен щаб, кметът Галина Стоянова. Тя бе категорична, че до края на днешния ден този кръг от хора трябва да бъде установен окончателно и те да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Стоянова потвърди информацията, че мъжът се е завърнал от Франция на 14 март: „Дали е спазвал карантина, ще покажат проверките, които още снощи е извършила Полицията, както и съответните органи, които трябва да се произнесат и да предприемат мерки по този въпрос.“ Тя подчерта, че РЗИ и РПУ - Казанлък още снощи са установили контактни на мъжа и те са карантинирани. От щаба потвърдиха, че кръгът на контактните на този човек е много тесен.
На 24 март в лабораторията в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора бе потвърдена една положителна проба за коронавирус. Тя е на 61-годишен мъж от Казанлък, който се е прибрал от Франция на 14 март. Настанен е в Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора, здравословното му състояние е задоволително.

Във връзка с този случай ще бъдат засилени и мерките за дезинфекция в Казанлък. И досега Общината дезинфектира всички обществени места, а от днес това ще се случва в по-чести периоди. Освен на обществените места, честа дезинфекция ще се извършва и в градския транспорнт. „Ще искаме и много строг контрол от страна на РПУ – Казанлък на сички, които са поставени под карантина. Включително карантината ще се проверява по телефона и от представители на Общинския кризисен щаб“, каза Галина Стоянова.

Община Казанлък обявява втори спешен телефон за информация на лица, които не са здравно осигурени, на лица, които са в карантина и мат нужда от съвет, какво да предприемат, ако имат симптомите на вируса, каза председателят на Общинския кризисен щаб кметът Галина Стоянова по време на живо включване. Тя подчерта, че на този телефон медицински специалисти 24 часа по създаден алгоритъм от Общинския кризисен щаб ще дават указания на лицата, които нямат лични лекари: „Това се прави, за да се намали движението на хората из града, както и намаляване на паниката у онези, коиот нямат лични лекари и използват спешната помощ или болницата, за да задават своите въпроси, което създава проблеми в болничната работа.“ Номерът на телефона е 0887700846. Този телефон, както и телефонът за заявки за снабдяване на нуждаещи се хора с хранителни продукти и лекарства ще бъде многократно изписван във вфейсбук профилите на Община Казанлък, ще бъде подаден на медиите и ще бъде оповестен на сайта на Общината.

„С разкриването на този телефон се цели да бъде намален натискът върху здравната система в пунктовете на спешния център, в приемно-консултативните кабинети на болницата“, каза д-р Златина Недева, говорител на щаба, която, бе пояснено, от днес ще дава професионална информация, както и такава за мерките, които ще се вземат оттук нататък.

Общинският кризисен щаб ще дава информация на живо във фейсбук профила на Община Казанлък всеки вторник и петък от 09:00 часа.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: